Parkwind viert opening offshore windpark Arcadis Ost 1 in Duitsland

| 6 december 2023

Parkwind heeft op 5 december het offshore windpark Arcadis Ost 1, gelegen in de Duitse Oostzee, officieel geopend. Dit windpark is het eerste offshore windpark waarvan de bouw is voltooid zonder het gebruik van jack-up schepen.

Bron: Parkwind

Arcadis Ost 1 ligt ongeveer 20 km ten noordoosten van het eiland Rügen en omvat 27 Vestas V174-9.5MW-turbines met een totaal opgesteld vermogen van 257 MW. Het project is ontwikkeld door Parkwind met deelname van PMV en OstseeWindEnergie GmbH, een projectonderneming bestaande uit drie partners, Oberhessische Versorgungsbetriebe AG, Stadtwerke Bad Vilbel en WV Energie AG.

Voor de installatie van de 27 windturbines werd geen gebruik gemaakt van jack-up schepen. Dit was een wereldprimeur. Door gebruik te maken van zelfvarende drijvende kranen en ’s werelds nieuwste en grootste installatieschepen konden de schepen hun drijvende positie behouden zonder gebruik te maken van sleepboten of ankers. De installatie van de turbines wordt uitgevoerd door Heerema Marine Contractors. Het bedrijf maakt hierbij gebruik van hun nieuwe Rotor Nacelle Assembly (RNA) methode. Begin dit jaar produceerde het windpark zijn eerste stroom.

Openingsceremonie

De ceremonie vond plaats in Berlijn en werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Belgische en Duitse regeringen. Tijdens deze ceremonie benadrukten alle partijen hun vertrouwen in offshore wind als een belangrijk element van de energietransitie.

De Belgische premier Alexander Decroo, de Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten, de Duitse parlementaire staatssecretaris Michael Kellner van het federale ministerie van Economie en Klimaatactie en de Duitse minister Christian Pegel van Mecklenburg-Vorpommern benadrukten het belang van de Belgisch-Duitse samenwerking bij dit uitdagende project.

Een paneldiscussie tussen hooggeplaatste vertegenwoordigers van Parkwind en partners Heerema, Vestas, DEME en 50 Hertz verrijkte het evenement verder en bood een platform voor leiders uit de industrie om hun perspectieven te delen over de uitdagingen, verwezenlijkingen en opportuniteiten in de windenergiesector.

“De windindustrie draait niet alleen om technologie, maar ook om samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid”, aldus Eric Antoons en François Van Leeuw, co-CEO’s van Parkwind. “Dit project vertegenwoordigt een gezamenlijke inspanning om positieve verandering en overgang naar schonere, duurzamere energiebronnen te stimuleren.”

De 200 aanwezigen werden door middel van een virtual reality film meegenomen naar de Duitse wateren waar de turbines staan, om de uitdagende bodem- en weersomstandigheden te ervaren.

Het evenement werd afgesloten met een ceremonieel druk-op-de-knop moment en een walking dinner, waarbij netwerkmogelijkheden werden bevorderd en de banden werden versterkt tussen professionals die zich inzetten om de wereld naar een groenere toekomst te leiden. Bron: Parkwind

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.