Pilot houten toren voor windturbines geplaatst in Zweden

| 6 mei 2020

© Modvion

Net buiten Gothenburg in Zweden, op het eiland Björkö, is eind april een toren voor een windturbine geïnstalleerd dat uit hout is vervaardigd. Ontwikkelaar van de toren, Modvion AB, gaat deze de komende tijd testen en hoopt in 2022 met commerciële productie te starten.

De toren is vervaardigd van gelamineerd hout en is 30 m hoog. Modvion bouwde de toren in samenwerking met houtbedrijf Moelven in de lijmhoutfabriek in Töreboda. Het Zweedse Wind Power Technology Centre in Chalmers is de klant van deze pilot toren.

Volgens Otto Lundman, de CEO van Modvion, is de houten toren geschikt voor de nieuwe generatie windturbines. Hij stelt dat gelamineerd hout sterker is dan een gelijk gewicht aan staal. Door gemoduleerde productie kan een hogere toren gebouwd worden en zijn de torendelen eenvoudiger en goedkoper te transporteren en bovendien veel milieuvriendelijker.

Tekst gaat onder afbeelding verder.

© Modvion

Het bedrijf heeft al een intentie overeenkomst afgesloten met het Zweedse energiebedrijf  Varberg Energi voor de levering van een 110 m hoge toren en met het eveneens Zweedse energiebedrijf Rabbalshede Kraft voor 10 torens van minimaal 150 m hoog.

Het project ontvangt financiële steun van het Zweedse  energie agentschap, de Västra Götaland Region en het EU programma Horizon 2020 SME Instruments Phase 1.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.