Shell investeert definitief in groene waterstofproject Holland Hydrogen I

| 6 juli 2022

© Shell/Plotvis

Shell kondigde vandaag aan dat het definitief doorgaat met de bouw van Holland Hydrogen I, de grootste groene waterstoffabriek van Europa. De hernieuwbare stroom voor de elektrolyser komt van Hollandse Kust (noord). 

Shell Nederland B.V. en Shell Overseas Investments B.V., dochterondernemingen van Shell plc, hebben de definitieve investeringsbeslissing voor de bouw van de groene waterstoffabriek genomen. Naar verwachting is de fabriek dat op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven wordt gebouwd in 2025 operationeel. De 200 MW elektrolyser zal 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag produceren. De fabriek wordt gevoed door elektriciteit dat afkomstig is van het offshore windpark Hollandse Kust (noord), waarin Shell Nederland samen met Eneco (via het CrossWind consortium) eigenaar van is.

De groene waterstof bevoorraadt het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam straks via de HyTransPort-pijpleiding. In de raffinaderij vervangt het een deel van het grijze waterstofgebruik dat gebruikt wordt voor de productie van energieproducten zoals benzine, diesel en kerosine. Naarmate er meer waterstoftrucks op de markt komen en het netwerk van waterstofvulpunten voor zwaar vervoer groeit, kan de levering van groene waterstof ook hierop worden gericht om te helpen bij het koolstofvrij maken van het wegvervoer, aldus Shell.

“Holland Hydrogen I laat zien hoe nieuwe energieoplossingen kunnen samenwerken om te voldoen aan de maatschappelijke behoefte aan schonere energie. Het is ook een ander voorbeeld van Shells eigen inspanningen en toewijding om tegen 2050 een netto-emissievrij bedrijf te zijn”, stelt Anna Mascolo, Executive Vice President Emerging Energy Solutions bij Shell. “Hernieuwbare waterstof speelteen cruciale rol spelen in het energiesysteem van de toekomst en dit project is een belangrijke stap om dat potentieel te benutten.”

Shell wil bijdragen aan de ontwikkeling van een wereldwijde waterstofeconomie door kansen te ontwikkelen in de productie, opslag, transport en levering van waterstof aan eindklanten. Shell bezit en beheert al ongeveer 10% van de wereldwijde capaciteit van geïnstalleerde waterstofelektrolysers, waaronder een elektrolyser van 20 MW in China en een elektrolyser van 10 MW proton exchange membrane (PEM) electrolyser in Duitsland. Bron: Shell

Tags: , , , ,

Category: Wind & Waterstof, Windenergie

Reacties zijn gesloten.