Siemens Gamesa ontvangt tyfoon-bestendige IEC typecertificering voor SG 11.0-200 DD windturbine

| 6 juli 2021
Siemens Gamesa krijgt tyfoonbestendige IEC typecertificering voor SG 11.0-200DD windturbine

© Siemens Gamesa

Certificeringsbureau TÜV NORD heeft onlangs aan Siemens Gamesa’s SG 11.0-200 DD windturbine een rotor-nacelle-assemblage (RNA) IEC typecertificaat toegekend dat betrekking heeft op weerstand tegen extreme windomstandigheden. De offshore windturbine voegt zich hiermee bij de SG 8.0-167 DD.

De toekenning van het typecertificaat betekent dat de SG 11.0-200 DD windturbine bestand is tegen windsnelheden van de door het IEC bepaalde Tyfoon- of T-klasse van 57 meter per seconde gedurende 10 minuten en windstoten van drie seconden tot 79,8 meter per seconde. Dit is voor Siemens Gamesa met name relevant voor de tyfoongevoelige regio Azië en de Stille Oceaan waar wind sterk een opmars maakt.

Behalve dat Siemens Gamesa voldoet aan de windsnelheidseisen van de T-klasse, werkt het bedrijf nauw samen met lokale autoriteiten en certificeringsinstanties om ervoor te zorgen dat alle toepasselijke normen in acht worden genomen. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld deel uit van het internationale ACE (Alleviating Cyclone and Earthquake challenges for wind farms) Joint Industry Project. De turbinefabrikant heeft daarnaast ook haar offshore-platform ontwikkeld om zowel bij hoge als lage omgevingstemperaturen te kunnen werken, waardoor de thermische beperking wordt verminderd en de jaarlijkse energieproductie wordt verhoogd terwijl de levensduur van de turbine behouden blijft.

Offshore Direct Drive-platform

De SG 11.0-200 DD-turbine heeft een nominaal vermogen van 11 MW, een rotordiameter van 200 meter en 97 meter lange Siemens Gamesa B97 IntegralBlades. De turbine maakt, evenals de SG 8.0-167 DD met 8 MW nominaal vermogen, rotordiameter van 167 meter en 81 meter lange Siemens Gamesa B81 IntegralBlades, gebruik van dezelfde gepatenteerde Siemens Gamesa Direct Drive-generatortechnologie. Beide turbines, samen met de grotere SG 14-222 DD offshore windturbine, zijn ontworpen om extreme windomstandigheden te weerstaan, zoals die welke onder de T-Class conformiteit vallen.

Op dit moment zijn er meer dan 1.200 eenheden van het offshore Direct Drive-platform geïnstalleerd en operationeel over de hele wereld, waaronder in Azië-Pacific op het Formosa 1-project het allereerste commerciële project in Taiwan in Taiwan. Volgens Siemens Gamesa toonde het platform beschikbaarheidspercentages van meer dan 97% voor de 1.200 eenheden in het kalenderjaar 2020. In Nederland wordt de SG 11.0-200 in de offshore windparken Hollandse Kust Zuid en Hollandse Kust Noord geplaatst. Bron: Siemens Gamesa

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.