Stalen rotorbladen windturbines zijn duurzamer en 90% goedkoper

| 6 mei 2015

Jarenlang leveren rotorbladen van windturbines hernieuwbare elektriciteit. Maar aan het einde van de levensduur zijn ze moeilijk te recyclen. Wetenschappers van Fraunhofer (Duitsland) zoeken samen met collega’s Vrije Universiteit Brussel naar alternatieven die goedkoper zijn en herbruikbaar. 

Gebruik van metaal in plaats van glasvezelversterkt plastic voor de wieken is volgens de onderzoekers in het HyBlade-project duurzamer én voordeliger. “Ten eerste maakt het gebruik van staal windturbines veel milieuvriendelijker, want ruim 90 procent van het materiaal kan gerecycled worden”, zegt Marco Pröhl, onderzoeker aan het Fraunhofer instituut. “Bovendien zijn stalen bladen in massaproductie tot wel 90 procent goedkoper te maken.”

Gebruik van staal maakt de productie bovendien sneller en accurater volgens Pröhl. Bij de productie van windturbinebladen uit vezelversterkt plastic komt veel handwerk kijken, productie met metaal is verregaand te automatiseren. Daar is in bijvoorbeeld de auto-industrie al veel ervaring mee.

Stalen rotorbladen duurzamer en goedkoper.

Stalen rotorbladen duurzamer en goedkoper.

Lees meer of lees persbericht

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.