TenneT feliciteert Dong Energy ivm toekomstige bouw windpark Borssele

| 6 juli 2016

“Wereldwijd unieke Nederlandse aanpak leidt tot drastische verlaging van kosten wind op Zee”. Dat is de reactie van netbeheerder TenneT op het winnen van de Tender door Dong Energy die met de goedkoopste en beste aanbieding van de 38 bedrijven die mee boden kwam.

TenneT CEO, Mel Kroon: “Het resultaat van de eerste Borssele tender is zeer positief te noemen en wij zien er naar uit om samen te werken met Dong Energy om van de eerste windparkgebieden bij Borssele een succes te maken. Dit is een duidelijk resultaat van de gekozen aanpak van wind op zee in Nederland met een planmatige uitrol, duidelijke kavelbesluiten en de gestandaardiseerde transmissiesystemen van TenneT. Dit alles heeft geleid tot zeer scherpe biedingen.”

Door de langdurige en soms ingewikkelde trajecten voor de ontwikkeling van de benodigde infrastructuur bij TenneT te leggen, is het risicoprofiel voor de windparkontwikkelaars dusdanig verbeterd dat scherpere aanbiedingen ingediend zijn dan vooraf verwacht. TenneT ziet de Nederlandse aanpak ook bij uitstek geschikt voor de wind op zee projecten na 2023, waarbij kostenreductie van groot belang zal blijven.

Mel Kroon: “Wij hebben van onze ervaring met het aansluiten van Duitse windparken kunnen profiteren door voor Nederland met een optimaal technisch standaardconcept van vijf maal 700 megawatt netaansluitingen te komen. Omgekeerd is nu het succesvolle Nederlandse tendersysteem naar Duitsland geëxporteerd en gaat men ook daar aan de slag met het tenderen van offshore windparken. Dit bewijst hoe belangrijk het is in Europa om samen, grensoverschrijdend, de gewenste energietransitie te faciliteren en vorm te geven.”

Naar verwachting zal medio augustus 2016 de tender voor het tweede windpark (kavel III en IV) Borssele worden geopend. Daarna is vanaf 2017 de ontwikkeling van windparken voor de Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust beoogd.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.