Tussentijdse monitoring laat veel zeeleven zien in Borssele III & IV

| 6 april 2023

Bron: De Rijke Noordzee. Foto: Joost van Uffelen

Onderzoekers van De Rijke Noordzee en Eurofins AquaSense bezochten voor het project De Rijke Noordzee twee keer het offshore windpark Borssele III & IV van Blauwwind voor monitoring van 2.400 uitgezette platte oesters.

De onderzoekers onderzochten naast de overleving, groei en de aanwezigheid van oesterlarven, ook de biodiversiteit. Hiervoor gebruikten ze E-DNA-sporen in het water en een onderwatercamera. Op de onderwatervideo’s is veel leven te zien rondom de steenbestorting en fundaties van de windturbines.

In totaal zijn met de videobeelden 65 diersoorten herkend en nog eens 24 soortgroepen gevonden. De analyse laat zien dat de ontwikkeling van de soortsamenstelling nog steeds gaande is in het jonge windpark. In de video wordt een selectie getoond van aangetroffen diersoorten.

Komende zomer gaan de onderzoekers weer terug voor de volgende monitoring. De onderzoekers hopen dan te zien dat de eerste oesters zich hebben gevestigd op de schelpenlaag en stenen rondom de windturbine. De oestertafels zijn in oktober 2020 op de voet van enkele windturbines geplaatst. Bron: De Rijke Noordzee

Tags: , , , , , , , ,

Category: Ecologie, Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.