Vergunningen Windplanblauw onherroepelijk

| 6 november 2019

©Sans Fotografie

De Raad van State heeft vandaag positieve uitspraak gedaan over het windproject Windplanblauw. Hiermee zijn de belangrijkste vergunningen voor het toekomstige windpark in Flevoland onherroepelijk en kunnen initiatiefnemers Vattenfall en SwifterwinT aan de slag met het realiseren van het project.

Het betreft een opschaling- en saneringsproject in de noordwesthoek van Flevoland, in de gemeenten Dronten en Lelystad. De huidige 74 windturbines worden vervangen door 61 nieuwe turbines van 4 MW. Hiermee komt het totale vermogen op ongeveer 250 MW waarmee jaarlijks een stroomproductie wordt gerealiseerd dat vergelijkbaar is met het energieverbruik van 400.000 huishoudens en waarmee ongeveer 340.000 ton Co2 wordt bespaard. Met de opschaling zal het vermogen vier keer zo groot worden. Vattenfall en SwifterwinT, een samenwerking van ruim 150 ondernemers, bewoners en turbine-eigenaren uit projectgebied, doen dit samen onder de naam Windplanblauw.

“Zowel voor de ruim 150 ondernemers, bewoners en turbine-eigenaren van SwifterwinT als voor Vattenfall is dit een belangrijke mijlpaal,” licht Henk Kouwenhoven, senior development manager bij Vattenfall, toe. “We zijn zo’n 10 jaar geleden gestart met de voorbereidingen van dit windpark. We zijn blij dat we het windpark nu een stap verder gaan brengen. We zijn gestart met de aanbesteding voor de grondwerkzaamheden, bekabeling en de inkoop van de windmolens. We hopen in 2021 te kunnen starten met de bouw.”

Het project is 1 van de gebieden die aangewezen zijn in het Regioplan Windenergie Flevoland. Door middel van opschalen en saneren worden verschillende doelstellingen bereikt: een duurzamere energiehuishouding, een landschappelijke verbetering en een sterkere economie. Om dit te realiseren werken de initiatiefnemers nauw samen met de gemeenten Dronten en Lelystad, provincie Flevoland en het Rijk.

“We zijn al geruime tijd in gesprek met onder andere de partijen die beroepen ingediend hebben. Na de uitspraak van de Raad van State zullen we dat blijven doen,” vertelt Stephan de Clerck, bestuurder van Windplanblauw. “Windplanblauw wil graag een goede buur van het dorp zijn. We zijn voornemens om actief een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de vitaliteit van met name het dorp Swifterbant, en we zullen ons daaraan houden. We zullen ons de komende tijd dan ook samen met het dorp richten op het concreet invullen van de financiële participatie en het Gebiedsfonds.”

De start van de bouw staat gepland voor 2021. Naar verwachting zal het windpark in 2022 operationeel zijn.

 

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.