Windpark Duiven krijgt definitief Enercon windturbines

| 6 april 2022

Impressie van de twee windturbines. Bron: Waterschap Rijn en Ijssel

Enercon heeft officieel de opdracht gekregen om de windturbines te leveren voor Windpark Duiven, gelegen op op het terrein van de rioolwaterzuivering van Waterschap Rijn & IJssel op bedrijventerrein InnoFase in Duiven. 

De Duitse windturbinefabrikant levert twee E-138 EP3 E2 windturbines. De turbines hebben een tiphoogte van 200 meter en een rotordiameter van 138 meter. De bladen zijn ongeveer 68 meter lang. Iedere turbine heeft een vermogen van 4,2 megawatt.

De bouw is gepland in 2023 en beide windturbines zullen jaarlijks energie opwekken voor circa 7.000 huishoudens.

Uitdagende site

Het betreft een uitdagende locatie met beperkt beschikbare ruimte op en nabij de rioolwaterzuivering. Enercon heeft samen met Waterschap Rijn en IJssel en contractbegeleider Pondera aan het installatieconcept gewerkt. Hierbij is rekening gehouden met de directe omgeving. Zo worden de turbinebladen uitgerust met trailing edge serrarions (uilenveren) om aerodynamisch geluid te verminderen en de luchtvaartverlichting kent een dim-functionaliteit.

De turbines zijn onderdeel van een mix aan energiebronnen (biogas, zon, wind) waarmee het waterschap de eigen energiebehoefte op een duurzame manier wil gaan opwekken. In 2025 wil  het waterschap energieneutraal zijn.

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.