Windpark Egchelse Heide officieel geopend

| 6 september 2021
Openingsweekend Windpark Egchelse Heide

Bron: Windpark Egchelse Heide

Afgelopen weekend vond de opening plaats van het 21 MW Windpark Egchelse Heide in de gemeente Peel en Maas, ten zuiden van Egchel. Samen produceren de vijf windturbines naar verwachting 58.000.000 KWh per jaar.

Op vrijdag 3 september is Windpark Egchelse Heide officieel geopend door diverse kinderen uit de kernen van gemeente Peel en Maas in samenwerking met de initiatiefnemers.

De opening duurde het hele weekend. Op zaterdag werden genodigden verwelkomt en op zondag was het windpark opengesteld voor het publiek. Die dag werden verschillende activiteiten voor kinderen georganiseerd. Tevens was er een duurzaamheidsbraderie, waren de grote machines die mee hebben gebouwd aan het park te bezichtigen zijn, werd de zonne-auto “Stella Era” van de Technische Universiteit uit Eindhoven tentoongesteld en maakten bezoekers kans om onder begeleiding van een professional mee naar boven te mogen in de windturbine. Omroep P&M maakte hier een rapportage van.

Het windpark

Windpark Egchelse Heide is een coöperatief project in de gemeente Peel en Maas dat onder andere in samenwerking met 4 partijen wordt gerealiseerd, namelijk drie melkveehouders, Green Trust, Aelmans Adviesgroep BV en de lokale energiecoöperatie Peel Energie. In juli 2020 werd de financieringsbeslissing genomen voor het windpark.

In het windpark staan vijf windturbines van de Duitse turbineleverancier Enercon. Het gaat om het type E-138 EP3 E2 met een ashoogte van 131 meter, een tiphoogte van 200 meter en een rotordiameter van 138 meter. Deze turbines hebben elk een opgesteld vermogen van 4,2 MW.

In september 2020 werd ceremonieel de eerste paal geslagen. In juni werd de bouw van de windturbines afgerond. Hierna volgde een testfase.

Samen produceren de vijf windturbines naar verwachting 58.000.000 KWh per jaar. In het nieuwe inkoopstation aan de Karissendijk wordt de opgewekte stroom verzameld. Via dit inkoopstation wordt de stroom getransporteerd naar het netwerk van Enexis. De stroom wordt afgenomen door energiebedrijf Eneco en om | nieuwe energie.

De directe omgeving van het windpark en geïnteresseerden konden in 2020 participeren in het windpark door het kopen van obligaties. De direct omgeving kreeg hierbij voorrang.

Tags: , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.