Bat Protection System zorgt voor vleermuisbescherming bij windparken

| 7 mei 2015

Vleermuizen kunnen slachtoffer worden van windturbines. Windpark Perwez heeft van de Belgische overheidsinstantie ‘Agentschap Natuur & Bos’ een stilstand-voorziening en monitoringsverplichting opgelegd gekregen. Om aan de verplichtingen te voldoen en de stilstand te minimaliseren heeft Aspiravi het Bat Protection System geïnstalleerd.

 
Vleermuizen zijn een Europees beschermd diersoort en kunnen slachtoffer worden van windturbines. In België is de wet op beschermde diersoorten van toepassing op windparken. Windpark Perwez, bestaande uit vijf Vestas V90 turbines in eigendom van Aspiravi en Elicio, heeft een stilstand-voorziening en monitoringsverplichting opgelegd gekregen.

De stilstand-voorziening geldt van 1 april tot 31 oktober. Tijdens het hoogseizoen moeten de turbines tussen zonsondergang en zonsopkomst bij windsnelheden lager dan 7m/s en een luchttemperatuur hoger dan 8 graden Celsius en afwezigheid van regen, afgeschakeld worden.

Topwind verzorgt met het BPS de monitoringsverplichting en zal stilstand door de stilstand-voorziening en kosten voor slachtofferonderzoek on-site minimaliseren.

De jaarlijkse rapportage wordt aan Aspiravi overhandigd om de stilstand-voorziening voor volgend seizoen te minimaliseren en enkel de turbines af te schakelen op basis van detectie. Op deze manier biedt het Bat Protection System optimale bescherming voor de vleermuis, met minimale productieverliezen van duurzame energie.

BatProtectionSystemtopwind

Klik hier voor de brochure

Bron: persbericht Topwind

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.