Borssele III & IV produceert eerste stroom

| 7 augustus 2020

© Flying Focus/Blauwwind

Vanochtend, 7 augustus, heeft het Borssele III & IV offshore windpark de eerste stroom aan het Nederlandse net geleverd. In totaal komen in het windpark 77 MHI Vestas V164-9.5 MW turbines windturbines te staan. Op dit moment zijn 36 van de 77 turbines geïnstalleerd.

Borssele III & IV ligt op ongeveer  22 km van de kust van Zeeland en is een project van Blauwwind, het consortium van Van Oord, Eneco Group, Shell, DGE en Partners Group. Het project heeft een totale geïnstalleerde capaciteit van 731.5 MW. Blauwwind verwacht na verdere tests in de komende week, iedere dag een extra turbine te laten draaien.

De eerste windturbine werd in mei dit jaar geïnstalleerd. De opgewekte stroom van de turbines worden in het Borssele Beta offshore station verzameld waar deze wordt omgezet van 66 kV naar 220 kV om naar het landstation getransporteerd te kunnen worden. TenneT meldde eind juli al dat de offshore verbinding gereed was.

“Ik ben trots op het team. Ze hebben voor de veilige uitvoering en in bedrijfstellingsfase gezorgd, en First Power op tijd mogelijk gemaakt,” zegt Roeland Borsboom, Project Director en CEO van Blauwwind. “Een project van deze omvang en complexiteit in deze moeilijke tijden op schema houden, kan alleen door goede samenwerking en flexibiliteit. Het aan land brengen van First Power is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking met partners Van Oord, MHI Vestas en TenneT, die een maand voor de geplande datum het elektriciteitsnetwerk gereed hebben gemaakt.”

Het hele windpark is naar verwachting in oktober dit jaar voltooid. De totale verwachte opbrengst is 3.000 gigawatt uur per jaar. Shell en Eneco Group hebben een 15-jarige Power Purchase Agreements (PPAs) afgesloten, waarbij iedere partij 50% van de elektriciteit van het windpark zal afnemen.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.