Burgerwindcoöperatie West-Betuwe neemt turbines windparken Deil en Avri over

| 7 mei 2020

Windpark Deil. Bron: Burgerwindcoöperatie West-Betuwe

Sinds vorige week heeft Burgerwindcoöperatie West-Betuwe de windturbines van de windparken Deil en Avri, in de provincie Gelderland overgenomen van de leveranciers. Aan de overige windturbines in Windpark Deil wordt de komende tijd nog doorgewerkt.

Met het opleveren van de turbines aan Burgerwindcoöperatie West-Betuwe is een start gemaakt aan de commerciële exploitatie van de turbines. Op 1 april is de subsidie gestart en zijn de inkomsten van de windparken genormaliseerd. Volgens de coöperatie is de bouw ruim binnen budget verlopen. Het rekent in het eerste productiejaar nog wel wat stilstand vanwege restpunten en kleine fouten in de instellingen die kunnen bovendrijven.

Windpark Avri
Windpark Avri bestaat uit 3 windturbines op het terrein van de gesloten vuilstort van Avri in Geldermalsen. Hiervan staat er 1 op een afvalberg. De turbines zijn geleverd door de Duitse windturbineleverancier Nordex en hebben een vermogen van 3,6 MW. De bouw van het windpark startte in september 2019. Eind december begon de eerste turbine in Windpark Avri te proefdraaien. De bouw kende wel een aantal uitdagingen zoals een vertraging bij de turbineleverancier, benodigde aanpassing aan de fundatie van de turbine op de afvalberg,  beperkende weersomstandigheden en vertraging bij het oplossen van kinderziektes in de windturbines.

Windpark Deil
Windpark Deil bestaat in totaal uit 11 windturbines ten zuiden van de A15 aan weerszijden van de A2. Burgerwindcoöperatie West-Betuwe heeft hiervan 4 turbines in haar bezit. De overige turbines worden door YARD ENERGY (5) en Pure Energie (2) gebouwd. De 4 turbines staan op het terrein van Staatsbosbeheer. Deze zijn geleverd door turbineleverancier Vestas en zijn van het type V136-4.2 MW. In tegenstelling tot Windpark Avri verliep de bouw van deze turbines, welke startte in november 2019, soepeler en waren de windturbines medio april al klaar om overgenomen te worden van de leverancier.

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.