DEME en FARIA Renewables onderzoeken mogelijkheden ontwikkeling offshore wind in Griekenland

| 7 december 2023

De Belgische maritieme aannemer DEME en de Griekse ontwikkelaar van hernieuwbare energie en onafhankelijke energieproducent FARIA Renewables hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om mogelijkheden te onderzoeken en samen offshore windparken te ontwikkelen in Griekenland.

Beide bedrijven erkennen het unieke groeipotentieel van de offshore windindustrie in de Middellandse Zee en de zich ontwikkelende markt en willen een belangrijke rol spelen in de regio.

De Griekse regering heeft onlangs het ontwerp aangekondigd voor een ‘Nationaal programma voor de ontwikkeling van offshore windparken’. Hierop wordt toegezien door de Hellenic Hydrocarbons and Energy Resources Management Company (HEREMA). Het programma definieert in aanmerking komende georganiseerde ontwikkelingsgebieden. Naar schatting kan een capaciteit van ongeveer 4,9 GW aan offshore windprojecten op middellange termijn (tot 2030-2032) worden ontwikkeld, exclusief het zeegebied tussen Evros-Samothraki dat is aangewezen voor proefprojecten voor offshore windparken. Daarnaast schat het programma dat er op langere termijn (na 2030-2032) een capaciteit van ongeveer 12,4 GW kan worden ontwikkeld.

Krachten bundelen

DEME en FARIA Renewables zullen hun krachten bundelen om het Griekse zeegebied uitgebreid te evalueren en optimale locaties voor de ontwikkeling van offshore windparken te identificeren. De partijen willen diepgaand onderzoek en exploratie uitvoeren, in samenspraak met belanghebbenden en lokale gemeenschappen. Tegelijkertijd zullen ze ondersteuning bieden en synergieën creëren met de binnenlandse toeleveringsketen, om uiteindelijk succesvolle en concurrerende projecten te ontwikkelen.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.