Eerste waterstofpoederfabriek in Amsterdam gebruikt windenergie bij productie

| 7 maart 2023

Bron: Haven van Amsterdam

Electriq Global, een aanbieder van end-to-end waterstofoplossingen, en Zenith Energy Terminals, een bedrijf dat brandstoffen en energiedragers opslaat en verwerkt, hebben vorige week een intentieverklaring  (MOI) ondertekend voor de bouw van ’s werelds eerste waterstofpoederfabriek op de terminal van Zenith Energy in het Amsterdamse havengebied.

De fabriek van Electriq Global maakt waterstofpoeder op basis van groene waterstof, geproduceerd met stroom uit windenergie opgewekt door de drie windturbines van Zenith ter plaatse. Dit waterstofpoeder kan met behulp van generatoren omgezet worden in elektriciteit. Dit maakt het mogelijk activiteiten te verduurzamen waarbij nu dieselgeneratoren gebruikt worden, bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden. Waterstof in poedervorm heeft het voordeel dat het veilig is en dat er alleen water nodig is voor een reactie. Zo zijn geen aansluitingen nodig, waardoor het onafhankelijk van het elektriciteitsnet kan worden toegepast.

Eerste ter wereld

“Deze fabriek is de eerste in haar soort ter wereld en zal onze klanten in de Benelux-markt bedienen”, zegt Baruch Halpert, Executive Chairman en CEO van Electriq Global. “We werken aan een verdere uitbreiding van onze poederproductiecapaciteit, om onze geplande expansie naar wereldwijde markten te stimuleren, door soortgelijke partnerschappen op andere geografische locaties op te zetten”.

Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam: “De komst van deze fabriek is een prachtig voorbeeld van de doorlopende energietransitie die plaatsvindt in onze haven, waarbij we toewerken naar het realiseren van een duurzame brandstof-hub. We zijn blij om opkomende technologieën die in lijn met deze transitie opereren – zoals deze fabriek – te verwelkomen. Daarmee faciliteren we een intensiever gebruik van onze locatie en de samenwerkingen tussen verschillende partijen die actief zijn in het havengebied”.

Waterstofinitiatieven in Amsterdam

De komst van de waterstofpoederfabriek is één van de vele waterstofinitiatieven die deze en komende jaren in de Amsterdamse haven worden uitgerold. Zo werken we met het project H2A samen met andere bedrijven uit de haven en partijen uit de waterstofsector aan import, bewerking en opslag van waterstof, werkt HyCC aan een groene waterstoffabriek in de haven en versnellen we de waterstofeconomie in het gebied door de aanleg van waterstofleidingnetwerken te faciliteren.

Tags: , , ,

Category: Wind & Waterstof, Windenergie

Reacties zijn gesloten.