Elektriciteitsnet nog niet gereed voor zonne- en windenergie

| 7 september 2015

Rob Weterings van TNO is van mening dat het elektriciteitsnet (nog) niet is berekend op een overstap naar zonne- en windenergie. Over pakweg 15 jaar kunnen stroomstoringen voordoen wanneer de overheid niet op tijd in actie komt. Dit staat in een rapport wat aangeboden wordt aan het ministerie van Economische Zaken. 

De schuld ligt niet bij het elektriciteitsnet. Dat is betrouwbaar. Maar  nu wekken wij 15% van de stroom duurzaam op en dat veranderen als we in 2030 50% van de stroom duurzaam zal zijn. Daar moet het net wel op aangepast worden. Variaties zijn mogelijk om de pieken en dalen op te vangen. Opslagcapaciteit is 1. Ook kun je variëren met andere manieren om stroom op te wekken. Of met de vraag variëren, maar dat kan op dit moment nog niet. Die mogelijkheden zijn nog niet voldoende ontwikkeld.”
De overheid heeft een rol bij het ontwikkelen van deze mogelijkheden, maar allereerst moeten bedrijven wat doen, meent Weterings. “Dan hebben we het vooral over bedrijven die op dit moment nauwelijks investeren in wat wij flexibiliteitsdiensten noemen. Daar kunnen ze op dit moment niet aan verdienen, want de stroomprijs is op alle momenten vrijwel gelijk voor hun.

En netbeheerders rollen een slimme meter uit, maar zouden daar nog veel meer bij kunnen doen. Op dit moment is zo’n meter interessant om op afstand je stroom af te lezen, maar voor een huiseigenaar zou het nog veel meer kunnen betekenen.”

Bron: BNR

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.