Eneco protesteert tegen gunning windparken

| 7 september 2010
bron: Cobouw

Eneco protesteert tegen de gunning van twee windparken. Ruim driekwart van de 4,5 miljard euro aan budget ging naar het Duitse bedrijf. Het project werd in mei dit jaar door het ministerie van Economische Zaken aan het Duitse Bard toegekend.

De windmolenbouwer kwam na een Europese aanbesteding als goedkoopste naar voren. Daarnaast was Bard van de overgebleven kandidaten voor de aanbesteding de enige die zich richtte op windparken die noordelijk van Nederland liggen. De andere kandidaten keken allemaal naar de westkust, waar al twee windparken zijn.

Direct nadat bekend werd dat het Duitse bedrijf de opdracht kreeg, kwam er kritiek. De miljardeninvestering en de bijbehorende werkgelegenheid had beter aan Nederlandse bedrijven gegund kunnen worden, vonden ondermeer consultancybureau Roland Berger en energiebedrijven Nuon en Eneco.

Bard gaat 55 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog 120 windmolens bouwen. Een opdracht waar het bedrijf ruim 3,5 miljard euro voor krijgt. De molens, die samen zo’n 600 megawatt aan capaciteit hebben, worden gerealiseerd en geëxploiteerd door ZeeEnergie cv en Buitengaats cv, beide gevestigd in de Eemshaven.

Bard Gruppe moet voor augustus 2013 met de bouw van de windparken beginnen. Het Duitse bedrijf houdt de ontwikkeling, bouw en het onderhoud van de parken in eigen hand. De Nederlandse overheid heeft een budget van 4,5 miljard euro beschikbaar om offshore windparken te realiseren.

Daarvan gaat ruim 3,5 miljard euro naar Bard Gruppe. Hierdoor blijft er bijna 1 miljard euro over voor een kleiner derde park van maximaal 100 megawatt. In 2020 wil de Nederlandse overheid 6000 megawatt aan windenergie op zee opwekken.

Category: Bedrijven, Leveranciers, Windenergie

Reacties zijn gesloten.