Financiering Windpark De Drentse Monden en Oostermoer rond

| 7 januari 2020

©Drentsemondenoostermoer.nl

De financiering voor het 175,5 MW Windpark De Drentse Monden en Oostermoer is rond. Dit melden de initiatiefnemers Duurzame Energieproductie Exloërmond BV, Windpark Oostermoer Exploitatie BV en Raedthuys DDM BV. De initiatiefnemers brengen het eigen vermogen bij elkaar. De banken (NWB Bank, Rabobank, BNG Bank en LBBW) financieren de overige ruim 200 miljoen euro.

Het bericht volgt kort op het nieuws dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer heeft aangekondigd dat de eerste windturbine van windpark De Drentse Monden en Oostermoer voldoet aan het reductievereiste van EMC straling dat was bepaald in een eerder afgesloten convenant.

De nabij het windpark gelegen LOFAR-telescoop die wordt gebruikt om wetenschappelijk onderzoek naar de ruimte te doen, is erg gevoelig voor EMC straling. De initiatiefnemers van het windpark en ASTRON -eigenaar van de LOFAR telescoop- hadden daarom afspraken gemaakt om de hoeveelheid EMC straling die de windturbines uitzenden, te reduceren met minimaal 35 dB ten opzichte van de norm. Er zijn in de laatste maanden van 2019 verschillende metingen uitgevoerd op de eerste windturbine dat in juli 2019 werd geïnstalleerd.

Met de positieve uitslag is een mogelijke belemmering voor de bouw van het windpark weggevallen. Algemeen directeur Wim Wolters is blij met de zogeheten Financial Close. “Dat mag gerust een nieuwe mijlpaal genoemd worden. Na het positieve nieuws over de metingen met de LOFAR radiotelescoop, betekent de afronding van de financiering dat we in 2020 kunnen beginnen met de bouw van de overige 44 windmolens.”

Naar verwachting wordt de bouw van de overige 44 windturbines in het noordelijk deel van de Drentse Veenkoloniën, in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze, in 2021 afgerond. Het betreft in totaal 45 Nordex N131 windturbines met elk een vermogen van 3,9 MW, een ashoogte van 145 meter en een rotordiameter van 131 meter die in zes lijnopstellingen worden geplaatst.

 

Tags: , , ,

Category: Onshore windparken, Onshore windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.