GustoMSC en Canopée onder winnaars Dutch Maritime Awards Gala 2023

| 7 november 2023

Maandagavond, 6 november 2023, vond de 2023-editie van het Maritime Awards Gala in Rotterdam plaats. Vijf winnaars ontvingen hier elk hun prijs, waarbij haalbaarheid, innovatie, duurzaamheid, (zee)veiligheid en maatschappelijke bijdrage de belangrijkste criteria vormden.

Groepsfoto winnaars

Opnieuw liet de Nederlandse maritieme sector maandagavond zien aan dat vernieuwing en innovatie nog steeds de kurk is waar de industrie op drijft. De vijf awards zijn Maritime Ship of the Year Award, Maritime Talent Award, Maritime Achievement Award, Maritime Innovation Award en de Maritime Security award.

Maritime Innovation Award

Winnaar: GustoMSC met ’s werelds grootste telescopische offshore heavy lift kraan.
De Maritime Innovation Award wordt uitgereikt aan de meest aansprekende maritieme product-, dienst- of bedrijfsprocesinnovatie van het afgelopen jaar. Volgens de jury gaat GustoMSC “een hele belangrijke rol spelen met deze modulaire, telescopische offshore kraan”.
De kraan is onderdeel van het ‘GustoMSC™ SC-14000XL’ jack-up ontwerp, een groot wind turbine installatieschip (WTIV) ‘Blue Wind’ voor het Japanse Shimizu Corp.
Winnaarsfilm

Maritime Ship of the Year Award

Winnaar: ‘Canopée’. De Canopée is een dubbel aangedreven Open Top RoRo vessel met windondersteunende scheepsaandrijving gemaakt door Neptune Shipyards. Bij de toekenning van de Schip van het Jaar prijs gaat het om de vraag in welke mate ontwerp, technologie, veiligheid, bouw en economische betekenis samenkomen in één vernieuwend schip. De jury roemt Neptune Shipyards uit Hardinxveld-Giessendam vooral om de wijze waarop de werf de vele, vaak tegenstrijdige eisen met elkaar in overeenstemming heeft weten te brengen.

De Canopée is speciaal ontworpen voor het transport van Ariane-raketten. Het schip gaat zesde generatie Ariane 6 raketten in onderdelen laden in Bremen, Rotterdam, Le Havre en Bordeaux en brengt deze naar de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. Het RoRo (Roll-on Roll-off) schip is uitgerust met vier 30 meter hoge zeilpanelen: ‘Oceanwings’ met een oppervlakte van 375 vierkante meter per stuk. Dit systeem zorgt voor een besparing van zo’n 35% op het brandstofverbruik. Neptune Shipyards ontwierp en bouwde het schip voor de Ariane Group en wordt gevaren door het Franse Alizés, een joint venture van Jifmar Offshore Services en Zéphyr & Borée. Het contract voor de bouw werd in oktober 2020 aan Neptune gegund en is sinds augustus in de vaart.
Winnaarsfilm

RoRo schip met windondersteunende scheepsaandrijving

Maritime Talent Award

Winnaar: Kalea Holkema onderzocht golfdempingsmogelijkheden om toe te passen in een inkeping in een drijvende constructie zoals de Pioneering Spirit, het grootste offshore constructieschip ter wereld .
De Maritime Talent Award wordt toegekend aan recent afgestudeerden, promovendi en medewerkers van HBO-opleidingen, universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven. Holkema krijgt de prijs als erkenning voor haar high-tech onderzoekswerk, dat volgens de jury wordt gekenmerkt door originaliteit, innovatie en praktische en commerciële haalbaarheid.
Winnaarsfilm

Maritime Achievement Award

Winnaar: Databank Koopvaardij. Het doel van deze database is maatschappelijk bewustwording over de Nederlandse oorlogsgeschiedenis en vooral de rol van zeevarenden op de koopvaardij in oorlogstijd.
De Maritime Achievement Award wil maatschappelijk-relevante maritieme prestaties onder de aandacht brengen. Het gaat om mensen of initiatieven die een onderscheidende rol spelen t.b.v. positie van de Nederlandse maritieme sector en/of van toegevoegde waarde zijn in het maatschappelijk debat over Nederland als maritiem relevant land. Volgens de jury brengt de Databank Koopvaardij de belangrijke rol van de zeevarenden op de koopvaardij niet alleen dichterbij de nabestaanden, maar maken de initiatiefnemers deze geschiedenis dit jaar ook zichtbaar en tastbaar. Winnaarsfilm

Maritime Security Award

Winnaar: Pim van de Koppel met zijn onderzoek naar de inzet van wapensysteem PHAROS-DART dat marineschepen verdedigt tegen dreigingen, zoals antischeepsrakketten op zeer korte afstand.
“Pim stak met kop en schouders boven de andere innovaties uit, onder andere vanwege de directe toepasbaarheid en operationele relevantie van zijn onderzoek. Zijn kennis en resultaten helpen de fabrikant bij het maken van de systemen die de Nederlandse marineschepen verdedigen”, aldus de jury.
De Maritime Security Award kijkt naar de beste nieuwe inzichten, concepten of innovaties die bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid op en vanuit zee. De prijs wordt uitgereikt aan studenten die hun onderzoek hebben verricht in het kader van een opleiding in een maritiem vakgebied. Winnaarsfilm

Bekijk hier alle 15 genomineerden.

Maritime Awards Gala 2023

Het Maritime Awards Gala is hét evenement waar jaarlijks innovatieve topprestaties uit de Nederlandse maritieme sector gepresenteerd worden. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsors Praxis Automation Technology BV, Anker Crew Insurance, Damen Shipyards Group, NNPC en Europort 2023. Het gala vindt plaats op maandagavond 6 november aanstaande in het Convention Centre van Rotterdam Ahoy. All foto’s: Bron: Maritime Awards Gala

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.