Huisman sleept twee kraan orders binnen uit Scandinavië

| 7 januari 2022
Huisman haalt twee kraan orders binnen uit Scandinavië

Ringer Kraan Bron: Huisman

Huisman kondigde deze week twee nieuwe kraan orders aan. Het gaat om orders van de in Denemarken gevestigde kraan- en manlift specialist BMS Heavy Cranes A/S en de turbine installatie en service provider Fred. Olsen Windcarrier (FOWIC) uit Noorwegen.

BMS Heavy Cranes A/S heeft Huisman gecontracteerd voor het ontwerpen en leveren van een 3.000 mt Ringer Kraan. De levering van de kraan is gepland voor de tweede helft van 2023. Het contract omvat een optie voor een tweede unit.

Het kraanconcept is geoptimaliseerd voor werkzaamheden in de windindustrie en zal BMS klaarstomen om de volgende generatie windturbines te installeren, zowel op land, offshore als op drijvende fundaties. De Ringer Kraan kan toegepast worden in hogere winden dan traditionele kranen, aldus Huisman.

De kraan heeft de capaciteit om componenten van 1.200mt tot een hoogte tot 225m hijsen en zware constructies van 3000mt op lagere hoogte. De volledig elektrisch aangedreven kraan helpt de uitstoot te verminderen en verbetert de operationele nauwkeurigheid en energie-efficiëntie, waardoor hij geschikt is voor gebruik in de hernieuwbare energie industrie, aldus het bedrijf. Het modulaire ringsysteem maakt het mogelijk om een volledige ring van 360° te gebruiken, of een deel ervan – afhankelijk van specifieke locatie-indelingen.

De kraan produceert een zeer lage bodemdruk en kan zonder hulpkranen worden opgehezen. De kraan kan in stukken worden verplaatst met wegtransport. De kraan is ook geschikt voor werkzaamheden in andere industrieën.

Fred. Olsen Windcarrier (FOWIC)

Brave Tern Bron: FOWIC

Fred. Olsen Windcarrier (FOWIC) heeft een 1600 t kraan besteld bij Huisman om haar installatieschip Brave Tern te upgraden. De installatie zal volgens planning in 2024 gereed zijn. Met de kraan zal de Brave Tern in staat zijn om funderingen en alle bekende volgende generatie offshore windturbines te installeren.

Brave Tern is de tweede van drie schepen in de vloot die worden geüpgraded als onderdeel van FOWIC’s vorig jaar aangekondigde upgradeprogramma voor schepen. Het upgradeprogramma is opgestart om ervoor te zorgen dat de vloot concurrerend blijft – ook wanneer de volgende turbinegeneraties op de markt komen, aldus het bedrijf.

De drie schepen, waaronder ook de Bold Tern en de Blue Tern, krijgen nieuwe kranen en sponsons. Deze moeten zorgen voor een verbeterde transport- en installatiecapaciteit van de turbines en de drie schepen op gelijke hoogte brengen met de aangekondigde nieuwbouwschepen. De schepen zullen in staat zijn de 13-15 MW turbines te installeren, maar ook grotere turbines als die op de markt komen.

Het eerste schip dat wordt geüpgraded is Bold Tern. Huisman werd gecontracteerd voor de levering van een 1600t LEC 65500 leg-encircling crane. De lopende upgrade en kraanvervangingswerkzaamheden aan dit schip bij Keppel Fels in Singapore verlopen volgens plan en budget. De upgrade van de Bold Tern zal naar verwachting begin dit jaar worden voltooid. Daarnaast wil FOWIC een vierde schip bouwen om haar bestaande vloot aan te vullen. Bron: Huisman en FOWIC

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.