Japans bedrijf INPEX neemt aandeel in 2 Nederlandse offshore windparken

| 7 december 2021
Borssele III & IV

Borssele III & IV © MHI Vestas

INPEX CORPORATION (INPEX), het grootste exploratie- en productiebedrijf (E&P) van Japan, kondigde vandaag aan dat het een aandelenoverdrachtsovereenkomst aangaat met Diamond Generating Europe B.V., een Nederlandse geregistreerde, volle dochteronderneming van Mitsubishi Corporation. Bij voltooiing verwerft het bedrijf hiermee een 50%-belang in het offshore windpark Luchterduinen en een 15%-belang in het offshore windpark Borssele III/IV.

Deze overeenkomst werd gesloten via INPEX Renewable Energy Europe Limited, dat nieuw opgericht is in het Verenigd Koninkrijk om de activiteiten van INPEX op het gebied van hernieuwbare energie in Europa te bevorderen. De aandelenovername maakt deel uit van de duurzaamheidsstrategie “Business Development Strategy – Towards a Net Carbon Society by 2050” dat INPEX in januari aankondigde.

De overeenkomst is nog afhankelijk van de vervulling van de opschortende voorwaarden bepaald in de aandelenoverdrachtsovereenkomst, waaronder goedkeuringen door de Nederlandse en andere autoriteiten.

Eneco Luchterduinen

Het 129 MW offshore windpark Eneco Luchterduinen ligt 23 kilometer uit de kust van Noordwijk en is is sinds september 2015 volledig operationeel. Het windpark bestaat uit 43 Vestas windturbines met 3 MW vermogen. Het windpark is eigendom van Eneco en Mitsubishi Corporation. Met de aandelen overdracht zal INPEX 50% van de aandelen in het windpark krijgen.

Borssele III & IV

Het offshore windpark Borssele III & IV, met een opgesteld vermogen van 731,5 MW, ligt 22 kilometer uit de kust van Westkapelle en is sinds begin dit jaar volledig operationeel. Dit windpark bestaat uit 77 Vestas windturbines met elk een vermogen van 9,5 MW. Borssele III & IV is een project van het Blauwwind consortium, bestaande uit Partners Group (45%), Shell (20%), Diamond Generating Europe (15%), Van Oord (10%) en Eneco (10%). INPEX verwerft de 15% aandelen van Diamond Generating Europe.

Hoewel de impact van deze overname op de geconsolideerde financiële resultaten van INPEX voor het lopende boekjaar naar verwachting minimaal zal zijn, wordt verwacht dat de overname zal bijdragen aan INPEX’s geconsolideerde financiële prestaties van INPEX op middellange tot lange termijn. Bron: INPEX

Tags: , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.