Kolencentrale moet windenergie aanvullen
De taak van energiebedrijf GDF Suez wil met zijn kolencentrales die tweemaal zoveel CO2 uitstoten dan gas, de windparken en zonnecellen zoveel mogelijk ondersteunen mocht er weinig wind of zonlicht zijn.
Energiebedrijven kiezen nog dikwijls voor kolencentrales omdat kolen goedkoop zijn en de kolencentrales dus rendabel kunnen draaien. In het energieakkoord is echter afgesproken dat de oude kolencentrales gesloten moeten worden. Eigenlijk een opmerkelijke keuze, want kolencentrales worden niet gezien als een achtervang voor grote windparken.
Want als de wind wegvalt kan Nederland ineens zonder stroom komen te zitten. En dan moeten energiecentrales snel kunnen bijspringen. En juist de aardgas gestookte energiecentrales kunnen in de regel het snelste opstarten en weer afbouwen.
Maar moderne kolencentrales kunnen ook snel bijspringen, stelt GDF Suez. Als een nieuwe kolencentrale al op deellast draait, kan die bijna net zo snel opschakelen als een aardgascentrales. Wel zal de centrale dan altijd op deellast moeten draaien – vanuit stilstand snel opstarten lukt niet. Maar dan is het wel mogelijk om ook fluctuaties uit windparken en uit parken met zonnecellen op te vangen.

Volop bedrijvigheid bij RWE kolencentrale in de Eemshaven om de centrale op volle toeren te laten draaien. Nuon gascentrale staat stil ivm hoge gasprijs.
Bron: Financieel Dagblad
Category: Beleggen, Electriciteit, Groene energie, Onderhoud, Onshore windparken, Overheid, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines