Nordex sluit eerste 50 windturbines in Windpark Wieringermeer aan

| 7 september 2020

Duitse turbineleverancier Nordex Group meldde op vrijdag 4 september 2020 dat het de aansluiting van de eerste 50 turbines in Windpark Wieringermeer voor haar klant Vattenfall heeft voltooid. De bouw van de volgende fase, met 32 ​​turbines, is aan de gang.

Windpark Wieringermeer ligt zo’n 60 km ten noorden van Amsterdam in de Wieringermeer. Voor Vattenfall worden 82 turbines, type N117 / 3600 door Nordex geplaatst. Nordex verbindt de turbines in fasen. Het bedrijf heeft de eerste fase in augustus aangesloten. Deze omvat 50 turbines. De installatie van de overige 32 turbines is aan de gang met nog maar een paar te gaan.

Uitdagende omstandigheden
Volgens Nordex brengt het project verschillende technische, topografische en ecologische uitdagingen met zich mee, waardoor het bedrijf zijn processen moest aanpassen. De uitdagingen hebben vooral te maken met het feit dat het windpark, dat een gebied van 300 km2  omvat, in een poldergebied ligt dat wordt doorkruist door kanalen en tevens een beschermd bos omvat. Vanwege het lage draagvermogen van de grond moesten de funderingen worden geheid en ook 1,5 meter verhoogd om wateroverlast te voorkomen. Bovendien legden de aanwezigheid van broedgebieden van zeldzame vogels beperkingen op aan de toegang tot en het gebruik van sommige turbines en aan het aantal toegestane kranen op de bouwsite.

Omdat er in de omgeving niet genoeg opslagruimte beschikbaar was, moest Nordex de componenten leveren waar en wanneer dat nodig was. Bovendien kwamen de turbines in zeven verschillende gondelconfiguraties. Dat alles vereiste meer planning in de logistiek.

COVID-19
Het project werd niet onderbroken door COVID-19, aldus Nordex. Het bedrijf heeft de nodige maatregelen genomen om de activiteiten voort te kunnen zetten, zelfs op het hoogtepunt van de activiteiten, toen 8 grote kranen en meer dan 120 personen tegelijkertijd aan het werk waren op de bouwsite. Naast algemene reisbeperkingen en hygiënemaatregelen, trok het bedrijf een Nederlandse paramedicus aan om elke dag voor aanvang van hun werkzaamheden de temperatuur van al het personeel ter plaatse te controleren en indien nodig medisch advies te geven.

Tags: , , , , , ,

Category: Onshore windparken

Reacties zijn gesloten.