Norges Bank Investment Management wordt mede-eigenaar in Borssele 1&2

| 7 april 2021

© Ørsted

Norges Bank Investment Management neemt een 50% belang in Ørsted’s offshore windpark Borssele 1&2. De twee partijen hebben hiervoor vandaag een overeenkomst getekend. De totale waarde van de transactie bedraagt ongeveer 1,375 miljard euro.

Norges Bank Investment Management (NBIM) is de asset management divisie van Norges Bank, de centrale bank van Noorwegen. Deze divisie beheert het Government Pension Fund Global. Het fonds heeft wereldwijd in totaal voor 10,914 miljard NOK (EUR 1.042 miljard) geïnvesteerd. NBIM had per 1 januari 2020 het mandaat gekregen om te investeren in niet-beursgenoteerde duurzame energie-infrastructuur. De overeenkomst met Ørsted is de eerste investering van NBIM in duurzame energieinfrastructuur.

De totale waarde van de transactie bedraagt ongeveer EUR 1,375 miljard (ongeveer DKK 10,2 miljard). Dat bedrag wordt betaald zodra de transactie definitief is, na goedkeuring door de autoriteiten. Naar verwachting gebeurt dit rond de zomer van dit jaar.

Ørsted blijft verantwoordelijk voor de operatie en het onderhoud van het windpark vanuit de onderhoudslocatie in Vlissingen. Daarnaast levert Ørsted balanceringsdiensten aan NBIM en zorgt het voor de levering en de verkoop van de stroom.

Steven Engels, General Manager Ørsted Benelux: “Ik kijk ernaar uit om samen met NBIM de Nederlandse stroomvoorziening te verduurzamen. Borssele 1&2 heeft het ambitieuze programma voor wind op zee in Nederland op gang gebracht en helpt Nederland de CO2-reductiedoelstellingen voor 2030 te behalen. Ook leveren we met het windpark een bijdrage aan de lokale economie, werkgelegenheid en talentontwikkeling. De Nederlandse markt en de regio Zeeland zijn belangrijk voor Ørsted. We zijn vastberaden onze bijdrage aan de Nederlandse energietransitie voort te zetten en in de komende jaren uit te bouwen.

Borssele 1&2

Borssele 1&2 ligt op op 23 kilometer uit de kust van de Provincie Zeeland. Het is het grootste operationele windpark op zee van Nederland – en het op één na grootste operationele windpark op zee ter wereld – met een geïnstalleerd vermogen van 752 MW.  Het windpark werd volledig in gebruik genomen in het vierde kwartaal van 2020.

Tags: , , , ,

Category: Offshore windparken, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.