RWE en Northland Power vormen Joint Venture voor 1,3 GW offshore windcluster in Duitse Noordzee

| 7 januari 2022

De energiebedrijven RWE en Northland Power hebben hun krachten gebundeld om samen een cluster van 1,3 GW aan offshore windparken in de Duitse Noordzee te ontwikkelen. De partners hebben een joint venture-structuur opgezet voor de gezamenlijke ontwikkeling en bouw van drie windparken. 

RWE en Northland Power vormen Joint Venture voor 1,3 GW offshore windcluster aan Duitse Kust

Bron: RWE

De windparken zullen naar verwachting tussen 2026 en 2028 commercieel operationeel worden. RWE Renewables zal 51% en Northland Power 49% van de aandelen in de nieuwe joint venture bezitten. Volgens de partners kan door synergieën bij de ontwikkeling, bouw en exploitatie van de clusterprojecten hogere rendementen worden behaald. 

Offshore Windcluster

Het nieuwe offshore windcluster omvat in totaal drie offshore windleases ten noorden van het eiland Juist, in de nabijheid van het bestaande windpark Nordsee One van 332 MW waarin Northland en RWE al partners zijn.

Eén offshore locatie (N-3.8) met een capaciteit van 433 MW werd door de partners reeds verworven in de laatste Duitste offshore windveiling. De andere twee leases (N-3.6 met 480 MW en N-3.5 met 420 MW) zullen nog eens 900 MW aan capaciteit toevoegen en zullen naar verwachting in 2023 worden geveild. Voor deze twee locaties heeft de joint venture al instaprechten. Ook verwachten de partners synergieën tot stand te brengen tijdens de ontwikkeling, bouw en exploitatie van de drie windparken. 

Om het nieuwe Noordzee-cluster te vormen, sluit Northland Power zich aan bij RWE voor de ontwikkeling van de locatie N-3.6 (voorheen bekend als Delta Nordsee 1&2). Tegelijkertijd neemt RWE een groter aandeel – 51% in plaats van de vroegere 15% – in de 433 MW-locatie N-3.8 (voorheen bekend als Nordsee 2) en de 420 MW offshore-vestiging N-3.5 (voorheen bekend als Nordsee 3).

Partners

RWE wil tegen 2030 haar wereldwijde offshore windcapaciteit verdrievoudigen van de huidige 2,4 GW tot 8 GW. Het bedrijf exploiteert al 5 windparken voor de Duitse kust en heeft op dit moment het 342 MW offshore windpark Kaskasi in aanbouw. Daarnaast werkt RWE aan de ontwikkeling van het  offshore windpark (N-3.7) met een gepland vermogen van 225 MW in de Duitse Noordzee.

Northland Power heeft een goed gediversifieerde wereldwijde portefeuille van energie-infrastructuuractiva met meer dan 3 GW operationele capaciteit. Daarnaast beschikt Northland Power over 4-5 GW aan geïdentificeerde ontwikkelingsprojecten, voornamelijk gericht op de ontwikkeling van offshore windenergie in Europa en Azië. Bron: RWE

Tags: , , , ,

Category: Offshore windparken, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.