Siemens Gamesa boekt 466 miljoen Euro verlies in 3e kwartaal

| 7 augustus 2020

Siemens Gamesa

Windturbinefabrikant Siemens Gamesa boekte in het 3e kwartaal een nettoverlies van 466 miljoen Euro. Dit kwartaal werd gekenmerkt door operationele beperkingen door Corona, de teruglopende vraag naar onshore windturbines met name op de Indiase en Mexicaanse markt en onverwachte problemen bij de realisatie van projecten in Noord-Europa.

Het financiële jaar bij Siemens Gamesa loopt van 01/10/2019 – 30/09/2020. Het 3e kwartaal van het financiële jaar is de periode april – juni 2020. De omzet was met 2.411 miljoen Euro 8% lager dan een jaar eerder. De operationele winst EBIT (Earnings Before Interest and Tax) was -161 miljoen Euro met een EBIT-marge van -6,7%. 93 miljoen Euro van het EBIT-verlies werd veroorzaakt door Corona. Het netto verlies kwam uit op 466 Miljoen Euro. In de eerste 9 maanden van het financiële jaar realiseerde Siemens Gamesa een omzet van 6.615 miljoen Euro. Dit was 9% minder dan één jaar geleden.

Ondanks de gerapporteerde slecht cijfers over het financiële jaar 2020 heeft Siemens Gamesa een financieel sterke positie. Het orderbestand is in het afgelopen jaar met 25% gegroeid naar een record – hoogte van 31,5 miljard Euro. Ook de liquiditeitspositie is goed. Siemens Gamesa kan leningen activeren tot een hoogte van 4 miljard Euro, maar heeft op dit moment slechts 1,2 miljard Euro afgeroepen. Ook het debiteurenbestand is verminderd van 191 naar 90 miljoen Euro.

De groei van het orderbestand is het resultaat van een sterk commercieel prestatie-vermogen waarbij offshore windenergie en service de dominante gebieden zijn met een aandeel van 78% van het totale orderbestand. Het orderbestand groeide in het afgelopen jaar met 24% naar 15,248 miljoen Euro. De leidende positie op offshore gebied komt tot uitdrukking in het feit dat Siemens Gamesa in het afgelopen jaar voor 4.2 GW offshore orders ontving. Het totale offshore orderbestand is 7,8 GW, voorwaardelijke orders en overeenkomsten die bepalen dat Siemens Gamesa voorkeursleveranciers hebben daarnaast een omvang van 9,3 GW.

De commerciële ontwikkeling van de service tak was voorspoedig. Het service orderbestand groeide, gesteund door het succes op offshore gebied, naar 15,1 miljard Euro. Dit is 48% van het totale orderbestand. De service orders hebben een gemiddelde looptijd van 9 jaar.

Siemens Gamesa heeft in april j.l. na afloop van het 1e kwartaal laten weten dat de algemene situatie door Corona zodanig onzeker was dat er geen resultaatverwachtingen voor het financiële jaar 2020 mogelijk waren. Doordat de enigszins veranderde situatie nu, is Siemens Gamesa wel bereidt de volgende resultaatverwachtingen voor 2020 te geven: Omzet 9,5 – 10,0 miljard Euro, EBIT – marge: -1,0 – 3,0%. Dit t.o.v. een eerdere resultaatverwachting een omzetvermindering van 1,0 miljard Euro en 200 – 250 miljoen Euro verminderde winst.

Nieuw management
Siemens Gamesa kondigde tevens drie belangrijke benoemingen aan in haar leiderschapsteam. Beatriz Puente treedt als Chief Financial Officer aan. Lars Bondo Krogsgaard neemt de rol van Alfonso Faubel als CEO van de unit Onshore over. Juan Gutiérrez wordt aangesteld als CEO van de unit Service, een rol die voorheen door Mark Albenze werd bezet. Het bedrijf wil met deze benoemingen het leiderschap van het bedrijf diversifiëren en duurzame groei en winstgevendheid op de lange termijn bewerkstelligen.

Tags: , ,

Category: Windmolens

Reacties zijn gesloten.