Siemens Gamesa lanceert recyclebaar offshore windturbineblad

| 7 september 2021
Siemens Gamesa lanceert recyclebare windturbinebalden

Bron: Siemens Gamesa

Siemens Gamesa introduceert de RecyclableBlade, ’s werelds eerste commercieel beschikbare recyclebare windturbineblad. Het bedrijf heeft de eerste exemplaren al geproduceerd.

Siemens Gamesa wil tegen 2040 windturbines volledig recyclebaar maken. Voor veel onderdelen van een windturbine, zoals de toren en de gondelcomponenten, bestaan gevestigde recyclingpraktijken. Tot nu toe was het moeilijker om de composietmaterialen die in windturbinebladen worden gebruikt, te recyclen.

Met Siemens RecyclableBlade technologie is scheiding van de materialen in het blad mogelijk aan het eind van de levensduur, waardoor recycling in nieuwe toepassingen mogelijk wordt. De technologie is gebouwd op basis van beproefde, betrouwbare processen, aldus Siemens.

De windturbinebladen van Siemens Gamesa worden gemaakt van een combinatie van materialen die samen met hars tot een sterke en flexibele lichtgewichtstructuur worden gegoten. De chemische structuur van dit nieuwe type hars maakt het mogelijk het hars efficiënt te scheiden van de andere componenten aan het einde van de levensduur van het blad. Dit milde proces beschermt de eigenschappen van de materialen in het blad, in tegenstelling tot andere bestaande manieren om conventionele windturbinebladen te recyclen. De materialen kunnen na scheiding opnieuw worden gebruikt in nieuwe toepassingen.

Siemens Gamesa heeft in zijn productiefaciliteit in Aalborg, Denemarken, de eerste zes RecyclableBlades geproduceerd. Het gaat om windturbinebladen met een lengte van 81 meter.

Eerste afspraken

Siemens Gamesa heeft reeds overeenkomsten gesloten met drie klanten. Zo werkt het bedrijf nauw samen met RWE om de recyclebare bladen voor het eerst te installeren en te testen in het offshore windpark Kaskasi in Duitsland. Daarnaast wil Siemens Gamesa met EDF Renewables verschillende sets RecyclableBlades inzetten in een toekomstig offshore project. Met wpd heeft Siemens Gamesa ook de intentie om RecyclableBlade te installeren in een van hun toekomstige offshore windparken. Bron: Siemens Gamesa

Tags: , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.