Statkraft opent zijn grootste windpark buiten Europa in Brazilië

| 7 februari 2024

Het Noorse Energiebedrijf Statkraft heeft op 6 februari 2024 zijn grootste windpark buiten Europa geopend. Het gaat om het Ventos de Santa Eugênia Wind Complex met 519 MW opgesteld vermogen in Bahia, Brazilië.

Ventos de Santa Eugênia Wind Complex

Het windcomplex ligt in Uibaí en Ibipeba, in de regio Bahia, en beslaat een oppervlakte van 489 hectare. Het complex bestaat uit 14 windparken met in totaal 91 windturbines. Het betreft Nordex 163/5.7MW wind turbines, elk met een opwekkingscapaciteit van 5,7 MW. De productie van hernieuwbare energie zou 2.300 GWh per jaar moeten bereiken, genoeg om het equivalent van 1,17 miljoen Braziliaanse huishoudens van energie te voorzien. Op het hoogtepunt van de projectontwikkeling waren er bijna 2.000 arbeiders aan het werk.

Grote expansie in 2024 in Brazilië

Het Ventos de Santa Eugênia windcomplex voegt 519 MW toe aan Statkraft’s capaciteit in Brazilië. Met de officiële opening van het windpark plaatst Statkraft zich naar eigen zeggen bij de tien grootste windbedrijven in de belangrijkste energiemarkt in Latijns-Amerika. Met inbegrip van de recente overnames, activa in aanbouw en andere projecten in de pijplijn die online komen, zal Statkraft zijn totale opwekkingscapaciteit in Brazilië in minder dan een jaar hebben vervijfvoudigd. In 2024 verwacht het bedrijf meer dan 2.200 MW opwekkingscapaciteit in waterkracht-, zonne-, wind- en batterijtechnologieën in het land te hebben.

“Statkraft ziet Brazilië als een opwindende markt met een groot potentieel en we hebben hoge ambities. We hebben in de loop der tijd een sterke organisatie opgebouwd, winstgevende activiteiten en een aanzienlijke pijplijn die ons het noodzakelijke platform geeft om duurzame energie binnen verschillende technologieën verder te ontwikkelen en te exploiteren. Daarnaast hebben we een marktteam ontwikkeld in Brazilië, waardoor we goed gepositioneerd zijn om de complexiteit van de markt en de behoeften van de klant te begrijpen. We bouwen voort op de waterkrachtexpertise uit Noorwegen, terwijl we tegelijkertijd inzichten uit Brazilië toepassen op andere markten waarin we actief zijn. Het is een win-win”, zegt Ingeborg Dårflot, Executive Vice President voor de internationale activiteiten van Statkraft (vertaling).

Hybride energieproject

Bij het windpark is ook een zonnepark van 163 MW gepland om de energieproductie te optimaliseren. Zodra dit zonnepark gerealiseerd is zal het project een van de eerste hybride projecten in Brazilië zijn. De bouw van het hybride zonnepark Ventos de Santa Eugênia start later dit jaar. Het energiecomplex maakt gebruik van batterijtechnologie en zal een gezamenlijke capaciteit hebben van 682 MW. Dit project zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn. Bron: Statkraft

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.