Vattenfall verkoopt twee Nederlandse windprojecten

| 7 oktober 2021
Vattenfall verkoopt twee Nederlandse windparken

Windpark De Bjirmen

Vattenfall maakte gistermiddag de verkoop van in totaal 85,8 MW aan duurzame energieprojecten in Europa aan European Energy bekend. Het gaat om acht wind- en zonneparken, waarvan twee windparken in Nederland. European Energy neemt de dagelijkse leiding van Vattenfall over voor al deze parken.

De overeenkomst bevat 57,8 MW aan opgesteld vermogen in operationele projecten en 28 MW in zonneprojecten die in 2022 operationeel zullen worden. De projecten bevinden zich in Denemarken, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en in Nederland.

Marktintroductie in Nederland en het VK

Met de overname van de 85,8 MW verstevigt European Energy haar positie verder in Denemarken (7,5 MW Ryå en 16,5 MW Hollandsbjerg windprojecten) en Duitsland (12 MW windpark Jȁnschwalde) waar het bedrijf al vele jaren actief is. Daarnaast breidt het bedrijf haar positie als Europese energieleverancier uit door toe te treden tot het Verenigd Koninkrijk (4,8 MW Park Pendine windproject en Parc Cynog Wind and Solar Farm met 5 MW zonne-energie en 3,6 MW windenergie) en Nederland.

Jens Peter Zink, European Energy’s Senior Vice President: “European Energy bouwt momenteel meer dan 1,2 GW aan hernieuwbare energiecapaciteit op 26 verschillende locaties verdeeld over 8 landen. Dankzij deze overeenkomst zal European Energy voor het eerst sinds de oprichting van het bedrijf parken beheren in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.”

Windpark De Bjirmen en Windpark Krabbersgat

In Nederland gaat het om het 6 MW Windpark de Bjirmen bij Oostbierum in de provincie Friesland. Dit windpark uit 1996 met de kenmerkende deels rode torens bestaat uit 12 Nordtank windturbines van elk 500 kW.

Het tweede project betreft Windpark Krabbersgat bij Enkhuizen uit 2008. Vattenfall is hier eigenaar van drie van de vijf windturbines. Het betreft windturbines van het type Enercon E-48 met elk een vermogen van 800 kW. Het windpark omvat nog twee andere windturbines. Deze zijn in eigendom van WinVast en Hollandia Koos.

Optimalisatie onshore-vloot

Vattenfall wil haar onshore-vloot verder optimaliseren door het aantal verschillende turbinetypes te verminderen en door verdere standaardisatie van technologie en serviceplatforms. Ondertussen heeft Vattenfall nog steeds sterke groeiplannen voor wind op land met momenteel meer dan 1 GW in aanbouw en een ambitie om substantieel te groeien tot 2030.

Sandra Grauers Nilsson, Vattenfalls Hoofd Onshore Wind: “Het doel van Vattenfall is om binnen één generatie een fossielvrij leven mogelijk te maken. Een sterke focus op proces- en portfolio-optimalisatie is daarvoor een vereiste. European Energy deelt veel van onze waarden. Ik ben verheugd dat ze deze projecten van ons overnemen en in de toekomst zullen exploiteren. De transactie stelt ons in staat om ons verder te concentreren op de grote windparken die we al in bedrijf hebben en de projecten die nog in aanbouw zijn. Het zal bovendien financiële ruimte creëren voor nieuwe investeringen en verdere ontwikkeling van wind op land.”  Bron: o.a. Vattenfall

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.