Windpark Fryslân bereikt mijlpaal met installatie van de eerste monopile

| 7 september 2020

© Zuiderzeewind

De eerste van 89 monopiles is geplaatst in Windpark Fryslân. Aannemersconsortium Zuiderzeewind zal de komende maanden als de weersomstandigheden het toelaten ongeveer 2 palen per dag in de zeebodem van het IJsselmeer heien. Het consortium van Siemens Gamesa Renewable Energy en Van Oord Offshore Wind hoopt zo de installatie in januari 2021 af te ronden. Het windpark moet in 2021 operationeel zijn.

Op zondag 6 september vertrok de eerste lading funderingspalen richting de bouwsite. Nadat alles eerst getest is werd vanochtend de eerste monopile in de zeebodem geheid. In totaal komen er 89 windturbines van SGRE met een vermogen van 4,3 MW in het windpark te staan. Deze worden in een cluster, in de vorm van een zeshoek te staan. Windpark Fryslan meldt dat deze vorm gekozen is om zo het zicht op de horizon zo min mogelijk te beperken.

Vanwege de ondieptes in het IJsselmeer en de te smalle sluizen kan er geen gebruik gemaakt worden van de specialistische offshore installatieschepen. Om de grote componenten te kunnen installeren heeft Van Oord een uniek werkplatform ontwikkeld dat zo groot is als een half voetbalveld, de zogenaamde ‘Sarens Soccer Pitch (SSP)’. Het werkplatform werd in de Flevohaven opgebouwd. Kraanspecialist Sarens leverde de kraan waarmee zowel de funderingspalen als de turbinecomponenten geplaatst kunnen worden.

De SSP blijft 24/7 in de bouwsite liggen om de installatie uit te voeren. De verschillende componenten worden per schip vanuit de havens naar de SSP vervoerd. Het cargoschip Lady Ann Beau van rederij Wijnne Barends vervoert de monopiles. Verschillende schepen faciliteren de installatiewerkzaamheden. Het heien van een funderingspaal duurt tussen de 30 en de 90 minuten maar is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Zuiderzeewind hoopt in het voorjaar van 2021 de windturbines te gaan plaatsen. De turbine installatiewerkzaamheden zullen naar verwachting in de zomer van 2021 afgerond worden. Met een vermogen van 382,7 MW kan Windpark Fryslân groene stroom leveren dat te vergelijken is met het elektriciteitsgebruik van ongeveer 500.000 huishoudens.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.