Windpark Industrieterrein Moerdijk levert eerste stroom

| 7 juni 2021
Windpark Industrieterrein Moerdijk levert eerste stroom

© Vattenfall

De eerste Nordex windturbines van Windpark Industrieterrein Moerdijk proefdraaien sinds vorige week en leveren de eerste stroom. De komende tijd worden de windturbines getest voordat zij officieel overgedragen worden aan parkeigenaar Vattenfall. Met deze testperiode is het einde van de bouw in zicht.

Windpark Industrieterrein Moerdijk ligt in het havengebied van Moerdijk, in de provincie Noord-Brabant. Het windpark van Vattenfall bestaat uit 7 Nordex turbines van het type N131/3900 met een tiphoogte van 180 meter. Samen brengen deze turbines het geïnstalleerde vermogen van het windpark op 25 MW.

De installatiewerkzaamheden begonnen in september 2020. Eind januari is de laatste turbine opgebouwd. De afgelopen periode hebben de windturbines al een uitgebreide inbedrijfstelling ondergaan. Vorige week zijn de eerste windturbines gaan proefdraaien en leveren zij de eerste stroom aan het net.

Tijdens deze testperiode wordt langzaam overgeschakeld naar volledige productie. Iedere turbine moet minimaal tien dagen onafgebroken draaien zonder storingen. Als alles goed gaat, moeten alle turbines nog eens vijf dagen onafgebroken draaien voordat de Duitse windturbinefabrikant de 7 turbines officieel over kan dragen aan Vattenfall. De opgewekte stroom komt via het hoogspanningsstation van Tennet in Moerdijk het landelijke net op.

Primeur met een gateway op een windturbine

Op één van de windturbines is door SkyLab een ontvanger voor slimme sensoren (Gateway) geplaatst, dit is uniek. De gateway haalt informatie op over de luchtkwaliteit en hoeveelheid CO2-uitstoot in een gebied. Dit is in te zetten is voor scheepvaart, spoor en industrie én door gemeenten, overheidsinstanties, bedrijven en particulieren.

Einde werkzaamheden in zicht

Ondertussen is Dura Vermeer, als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de bouw van het windpark, bezig met het afronden en netjes maken van het terrein waarbij o.a. de tijdelijke wegen zijn verwijderd en de nieuwe wegen zijn aangelegd die gebruikt worden voor onderhoud aan de turbines. Verder zijn de bomen die voor de start van de bouw verwijderd zijn, weer aangeplant. Vattenfall verwacht in het derde kwartaal van 2021 alle werkzaamheden op locatie afgerond te hebben. Bron: Vattenfall

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.