Windpark Nieuwe Hemweg in de Amsterdamse haven geopend

| 7 juli 2021
Windpark Nieuwe Hemweg geopend

© Vattenfall/Jorrit Lousberg

Vattenfall, NS en ProRail hebben samen Windpark Nieuwe Hemweg in de Amsterdamse haven, op de grond van NS nabij station Amsterdam Sloterdijk, geopend. Het betreft een repowering project waarbij zes nieuwe turbines 12 oude exemplaren hebben vervangen. Samen hebben de nieuwe turbines een vermogen van 13,2 MW, bijna het dubbele van de oude turbines. 

Vattenfall begon in het najaar van 2020 met de bouw van de turbines. Deze turbines zijn geleverd door Vestas en zijn van het type V100, met een tiphoogte van 150 meter. Vanwege zacht winterweer konden deze in recordtempo worden opgebouwd. VolkerWind was als aannemer gecontracteerd voor de realisatie van de volledige Balance of Plant. Fundatie, wegen, kraanopstelplaatsen en de volledige parkbekabeling maakten onderdeel uit van de scope.

Na een uitgebreide testperiode zijn de turbines nu officieel in gebruik genomen. De stroom die de windturbines produceren gaat naar Vattenfall. Eerder meldden we dat Vattenfall bij de inkoop voor de bouw van het windpark voor het eerst gebruikt heeft gemaakt van de milieukostenindicator-methode. Deze zou naar eigen zeggen flinke milieubesparingen opgeleverd hebben.

2 oud = 1 nieuw

Als onderdeel van het project werden 12 oudere exemplaren verwijderd. Acht hiervan stonden op de locatie van het nieuwe windpark. Daarnaast zijn er vier oude turbines verwijderd uit het IJsselmeer, in de buurt van Medemblik. Dit sluit aan bij het beleid van de provincie Noord-Holland om twee windturbines in de provincie te verwijderen om één nieuwe te kunnen plaatsen.

Locatie met veel uitdagingen

Volgens Vattenfall was het een uitdagend project om op deze locatie te bouwen. Zo is de grond schaars in dit gebied en stond er al een opstelterrein voor treinen gepland voor ProRail. Het was dan ook de eerste keer dat Vattenfall in Nederland een windpark direct naast een opstelterrein voor treinen bouwde.

Martijn Hagens, CEO Vattenfall Nederland: ““Het is zonder meer uitdagend om te werken in een omgeving die zo intensief wordt gebruikt als Sloterdijk. Dat windpark Nieuwe Hemweg nu volgens schema wordt opgeleverd zie ik dan ook vooral als een gezamenlijk succes van alle betrokken partijen. Vattenfall wil binnen een generatie een fossielvrij leven mogelijk maken. Met windpark Nieuwe Hemweg brengen we die ambitie weer een stap dichterbij.”

Anneke de Vries, RvB lid van NS: “Wij hebben ons samen met ProRail, Vattenfall en het Havenbedrijf hard gemaakt voor het laten slagen van dit project. De ruimte in Nederland voor duurzame energieopwekking is schaars en het inzetten van onze gronden en gebouwen is dus een win-win situatie en zetten we ook verder voort op complexe locaties. Het meewerken aan het opwekken van wind- en zonne-energie sluit naadloos aan op de strategie van NS. Wij staan voor duurzaam ondernemen en we hebben de ambitie om in 2040 een geheel fossielvrije onderneming te zijn, elk uur van de dag. Dit betekent dat we dus niet meer afhankelijk willen zijn van bijvoorbeeld gascentrales als het niet waait.”

RvB-lid Ans Rietstra van ProRail: “Als spoorbeheerder maken wij ons hard voor duurzaamheid. Het gaat daarbij niet alleen om onze eigen projecten. Als wij een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden van klimaatverandering door andere partijen zoals Vattenfall en NS te faciliteren, dan zullen we niet aarzelen. Ik ben blij dat dat is gelukt. We hebben er met zijn allen hard aan gewerkt om dit voor elkaar te krijgen en het resultaat is prachtig. Mijn felicitaties aan Vattenfall en NS. Chapeau. Bron: Vattenfall

Tags: , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.