X1 Wind’s drijvende windprototype in Spanje produceert eerste stroom

| 7 maart 2023
X1 Wind, de in Spanje gevestigde ontwikkelaar van drijvende windtechnologie, kondigde vandaag aan dat hun drijvende windprototype X30 op de Canarische Eilanden met succes de eerste kilowattuur (kWh) heeft geproduceerd.

© X1 Wind

Het prototype is momenteel het eerste drijvende windplatform ter wereld dat is geïnstalleerd met een TLP (Tension Leg Platform)-aanlegsysteem. Het is ook het eerste drijvende windprototype in Spanje dat elektriciteit exporteert via een onderzeese kabel.

De ‘eerste stroom’ werd via een 1,4 km lange onderzeese kabel naar het smartgrid van het offshore testplatform van PLOCAN geleid. Lokale teams gaan nu de laatste fase in van een test- en verificatieprogramma dat begon met de installatie van het platform in november 2022. Deze worden gedaan ter voorbereiding van de opschaling van de technologie en de certificering voor projecten op commerciële schaal die op dit moment worden ontwikkeld.

Het nieuwe X30 platform van X1 Wind is uitgerust met een speciaal aangepaste V29 225kW Vestas turbine en ABB power converter. Een ander belangrijk ontwerpkenmerk, ontwikkeld via het door de EU gesteunde PivotBuoy Project, combineert de voordelen van SPM (single point mooring)- en TLP-afmeersystemen. Dankzij het gepatenteerde SPM-ontwerp kan de drijver passief ‘weathervanen’ en de energieopbrengst maximaliseren, terwijl een elektrische wartel zorgt voor de elektriciteitsoverdracht zonder kabelverdraaiing.

Het TLP afmeersysteem vermindert volgens X1 Wind ook drastisch de voetafdruk op de zeebodem in vergelijking met traditionele ontwerpen met bovenleidingen, waardoor de impact op het milieu wordt geminimaliseerd en de compatibiliteit met andere toepassingen op zee wordt gemaximaliseerd, naast de geschiktheid om naar diepere wateren te gaan .

Het PivotBuoy-project loopt officieel af op 31 maart 2023, maar X1 Wind heeft verzocht om een verlenging van de testperiode tot mei alvorens het prototype te ontmantelen, zoals voorzien in het door de EU gefinancierde project.

Bron: X1 Wind

Tags: , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.