52 miljard aan investeringen in wind in Europa in 2019
In 2019 werd er voor 52 miljard Euro in wind geïnvesteerd in Europa, waarvan 19 miljard Euro in nieuwe windparken en 33 miljard Euro in herfinanciering, overnames en andere transacties. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport ‘Financing and Investment Trends’ dat op 7 april door WindEurope is gepresenteerd.
In totaal werden in 2019 verdeeld over 25 landen meer dan 130 investeringsbesluiten genomen (Final Investment Decisions (FIDs)) waarvan 4 voor offshore windprojecten. Zo nam Frankrijk het eerste investeringsbesluit voor een offshore windpark, het 480 MW Saint Nazaire project.
Het grootste deel van de investeringen werden gedaan in nieuwe windparken op land. Hier werd 13 miljard Euro geïnvesteerd in nieuwe parken met een totaal vermogen van meer dan 10 GW. Dit is 24% minder dan in 2018.
Volgens Giles Dickson, CEO van WindEurope, blijft wind op land interessant voor overheden en investeerders. In vele Europese landen is dit de goedkoopste vorm van nieuwe generatie energievermogen. De recente veilingen in Polen, Denemarken, Griekenland, Frankrijk, Italië en Litouwen zouden dit bewijzen. Dickson verwacht dat in de komende vijf jaar 80% van al het nieuwe windvermogen op land zal komen.
Met 2,8 miljard Euro staat Spanje bovenaan de lijst als het gaat om het totale investeringsbedrag en het totaal vermogen waarin geïnvesteerd is. Spanje wordt gevolgd door Zweden en Polen (630 MW).
Volgens Dickson is het investeringsklimaat voor wind gunstig. Op dit moment heeft wind een aandeel van 15% in de elektriciteit in Europa. De Europese Commissie verwacht dat dit aandeel naar 50% zal groeien in 2050. 2019 had ook een recordjaar kunnen zijn in investeringen in windprojecten. Dat dit niet gebeurd is wijt hij aan de sterke afname in investeringen in Duitsland. De regel- en wetgeving zou in Duitsland te complex zijn en er zou geen duidelijk gedefinieerd pad zijn.
Zakelijke PPA’s
WindEurope ziet een trend in zakelijke PPA’s (Power Purchase Agreements) die worden afgesloten met duurzame energieprojecten. Volgens het rapport zijn er nog nooit zoveel afnamecontracten afgesloten door bedrijven als in 2019. Er werd dat jaar voor meer dan 2,5 GW aan PPA’s met duurzame energieprojecten gesloten, waarvan 1,7 GW met windprojecten.
Non-recourse debt
In het rapport worden ook de verschillende investeerders geïdentificeerd. Banken nemen een groeiende rol in. Zij waren verantwoordelijk voor meer dan 20 miljard Euro aan non-recourse debt financiering in 2019. Deze vorm van financiering werd gebruikt voor 49% van de onshore windprojecten en 77% van offshore windprojecten.
Impact COVID-19
Op dit moment is nog niet te overzien wat de impact van COVID-19 op het investeringsklimaat in wind zal zijn. Zo heeft het ‘Sustainable Europe Investment Plan’ als doel ten minste 1 biljoen Euro aan privaat en publiek kapitaal vrij te krijgen voor duurzame projecten in de komende decennia. Naar waarschijnlijkheid zal op de korte termijn de marktliquiditeit in de obligatie- en aandelenmarkten echter afnemen.
Dickson geeft echter een duidelijke boodschap uit naar investeerders en beleidsmakers dat duurzame energie en de Europese Green Deal een vitale rol spelen in het herstel van Europa.
Category: Cijfers wereldwijd