Aantal windenergie-leveranciers groeit explosief

| 8 mei 2015

Op 1 mei maakten de Nederlandse energieleveranciers voor de tiende keer op rij hun stroometiketten bekend. WISE brengt de etiketten al sinds 2007 systematisch in kaart.

In het vandaag gepubliceerde rapport ‘Tien jaar stroometiketten’ worden vijf belangrijke trends zichtbaar:

1) Record aantal windleveranciers
Het aantal stroomaanbieders met veel windenergie in de leveringsmix is sinds 2012 spectaculair gestegen: inmiddels zijn zeven energiebedrijven bijna volledig over gegaan op het leveren van windenergie, waaronder Pure Energie, Qurrent en Huismerk Energie. Greenchoice, de grootste van de groene leveranciers, heeft het aandeel wind in het recente stroometiket verder opgeschroefd naar 43 %.

2) Voorzichtig begin met zonne-energie
Zonne-energie levert in 2014 met een aandeel rond de twee procent een bescheiden bijdrage aan de verduurzaming van de Nederlandse elektriciteitsproductie. Toch zien we dat er voor het eerst meerdere partijen zijn die zonnestroom aan huishoudens leveren.

De top 3 bedrijven met het grootste aandeel zon in het stroometiket:
1. NLD (Noordelijk Lokaal Duurzaam)
2. Greenchoice
3. Huismerk Energie / Pure Energie

3) Trendbreuk sjoemelstroom
In 2014 zijn er voor het eerst minder leveranciers met sjoemelstroom in de leveringsmix. Dit neemt niet weg dat er nog steeds volop sjoemelstroom wordt verkocht in Nederland. De grootste sjoemelstroomaanbieders zijn op dit moment:
1. Woonenergie
2. Oxxio (dochter van Eneco)
3. Main Energie
4. Qwint (dochter DVEP)
5. NLE (Nederlandse Energie Maatschappij)

4) Essent & Nuon klimaatkillers
De CO2-uitstoot per kWh nam in 2014 zowel bij Essent als bij Nuon toe. Essent heeft nog nooit eerder zo veel kolenstroom geleverd als in 2014: 30,6 %. Nuon leverde minder stroom uit gas en kolen, maar daarvoor in de plaats kwam een verdubbeling van het aandeel stroom uit ‘overige bronnen’. Onder overige bronnen vallen elektriciteit uit verbranding van afval en stookolie. Dit deel was bij Nuon nooit eerder zo groot als in 2014.DSC_0239

Lees meer

Bron: Wise Nederland BV

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.