AGIX Energy haalt windturbine ontmantelingscontract binnen in Frankrijk

| 8 februari 2022
AGIX Energy haalt windturbine ontmantelingscontract binnen in Frankrijk

Bron: AGIX Energy

AGIX Energy BV heeft een turnkey ontmantelingsproject in Frankrijk binnengehaald. De opdracht omvat de aankoop, ontmanteling en verwijdering van zes Enercon E66, 2 MW-windturbines in Bougainville. De volledige verwijdering van de funderingen, met inbegrip van het uitgraven van de ankerringen, maakt ook deel uit van de scope.

De ontmanteling van de windturbines met een rotordiameter van 70 m en een ashoogte van 99 m zal vanaf mei 2022 plaatsvinden. Drie van de zes eenheden zijn al gecontracteerd voor herinstallatie bij de klant uit Oost-Europa. AGIX is momenteel bezig met het sluiten van de verkoopovereenkomsten voor de laatste eenheden.

Derde project in Frankrijk

Het is het tweede project van het bedrijf in Frankrijk dat is geboekt voor 2022 en het derde in totaal in het land. In april 2022 zal AGIX Energy 3 x Nordex N90 2.300 MW units ontmantelen in Plestan, Frankrijk. Alle units zijn verkocht aan de eindklanten voor een tweede leven. In 2021 was AGIX betrokken bij een repowering project in Rivesaltes waar acht Nordex N43 en N60 windturbines zijn verwijderd om plaats te maken voor nieuwe, krachtigere turbines. AGIX was als consortiumpartner betrokken bij de ontmanteling. Het bedrijf was verantwoordelijk voor de verkoop van de onderdelen en de recyclingactiviteiten op de locatie.

Andere ontmantelingsprojecten

AGIX is 2022, een jaar na de oprichting, begonnen met diverse andere ontmantelingsprojecten in verschillende Europese landen. In Portugal is het bedrijf begonnen met de ontmanteling van een Nordex N50 unit van 800 kW in het Bulgueira windpark. Het betreft een repowering-project waarbij drie Nordex-windturbines worden vervangen door één Enercon E103-windturbine van 2,4 MW. De ontmanteling van de resterende twee windturbines zal in maart plaatsvinden. Het is het eerste project van het bedrijf in Portugal.

In Duitsland heeft het bedrijf ook haar eerste contract uitgevoerd. Het contract omvat turnkey-werkzaamheden aan een Vestas V80 2 MW-windturbine op een toren van 97,7 m. Alle windturbines zullen een tweede leven krijgen. Bron: AGIX Energy

Lees ook het interview met AGIX Energy in de december 2020 editie van Windpowernl magazine (Engels)

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.