Bloomberg ziet record aan wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie in eerste helft 2022

| 8 augustus 2022

De wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie bedroegen in de eerste helft van 2022 in totaal 226 miljard dollar. Dit is een nieuw record voor de eerste zes maanden van een jaar. Investeringen in offshore wind stegen flink. Dit is een van de conclusies uit het nieuwe rapport ‘Renewable Energy Investment Tracker 2H 2022’ van onderzoeksbureau BloombergNEF (BNEF).

De toename van de investeringen was 11% ten opzichten van de eerste helft van 2021 en weerspiegelt een versnelling van de vraag naar schone energievoorzieningen om de aanhoudende wereldwijde energie- en klimaatcrises aan te pakken, aldus BNEF.

16% stijging in investeringen in windprojecten

De investeringen in nieuwe groot- en kleinschalige zonneprojecten stegen tot een recordbedrag van $120 miljard, een stijging van 33% ten opzichte van de eerste helft van 2021. De financiering van windprojecten steeg met 16% ten opzichte van de eerste helft van 2021 en bedroeg 84 miljard dollar.

Investeringen in windenergie projecten in 1H 2022, inclusief nieuwbouw en herfinanciering, bedroegen $124,5 miljard, een opmerkelijke stijging ten opzichte van de 97,9 miljard dollar geïnvesteerd in 1H 2021. Hiervan was $ 84 miljard voor nieuwe projecten. China rankte bovenaan met $57,8 miljard in 1H 2022, een stijging van 107% ten opzichte van vorig jaar, gevolgd door de VS met $19,7 miljard, een stijging van 9% ten opzichte van vorig jaar. APAC noteerde zijn hoogste totaal ooit op $66,8 miljard, een stijging van 72% ten jaar. EMEA daalde met 7%, terwijl AMER stabiel bleef op $25,7 miljard.

De investeringen in windenergie op land bedroegen in 1H 2022 in totaal $92,4 miljard, het hoogste totaal in de eerste helft van record. APAC leverde een belangrijke bijdrage met China alleen al was goed voor 44% van het totaal met met een investering van $41 miljard.

Offshore windinvesteringen in de eerste helft stegen met 52% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot $32 miljard. De financiering van de 1.000 MW China Three Gorges Yangjiang Yangxi Shapa Qingzhouwu Offshore Windpark voor $2,1 miljard dollar was de grootste transactie tijdens deze periode.

Investeringen in wind © BloomberNEF

Chelsea Jean-Michel, offshore wind analist bij BNEF zei: “De investeringen in 2022 zullen gaan naar projecten die in de komende jaren online komen, aangezien de geïnstalleerde offshore windcapaciteit zal vertienvoudigen van 53 GW in 2021 tot 504 GW in 2035. Offshore windprojecten stellen bedrijven en regeringen in staat om op grote schaal vooruitgang te boeken bij het verwezenlijken van hun decarbonisatiedoelstellingen. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland zijn slechts enkele van de landen die hun doelstellingen voor offshore windenergie in de eerste helft van 2022 hebben verhoogd, wat duidt op verdere steun voor investeringen in de technologie.”

Verstorende factoren

Zowel zon en wind hebben de laatste tijd te lijden gehad onder stijgende kosten voor belangrijke materialen zoals staal en polysilicium. Daarnaast spelen onder verstoringen van de toeleveringsketen en stijgende financieringskosten een verstorende rol. Toch geven de cijfers van vandaag aan dat de investeringslust groter is dan ooit, deels als gevolg van de zeer hoge energieprijzen die momenteel op veel markten in de wereld worden genoteerd.

Type investeringen

De Renewable Energy Investment Tracker is een samenvatting van BloombergNEF’s tracking van wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie tot en met 1H 2022, en bestrijkt zowel projectinvesteringen als fondsenwerving door bedrijven. In de eerste helft van het jaar werden niet alleen veel projectinvesteringen gedaan, maar werd ook een recordaantal durfkapitaal- en private-equityinvesteringen in hernieuwbare energie en energieopslag opgetekend: er werd 9,6 miljard dollar aangetrokken – 63% meer dan het jaar ervoor.

Een categorie waarin de investeringen daalden, waren de openbare aandelenemissies. Na een zeer sterke eerste helft in 2021 daalden de emissies op de publieke markt voor hernieuwbare energiebedrijven in de eerste helft van 2022 met 65% tot in totaal $10,5 miljard. Het bedrag van 3,9 miljard dollar dat in het tweede kwartaal werd opgehaald, is het laagste kwartaaltotaal sinds het tweede kwartaal van 2020.

Albert Cheung, hoofd analyse bij BloombergNEF, zei: “Beleidsmakers erkennen in toenemende mate dat hernieuwbare energie de sleutel is tot het ontsluiten van energiezekerheidsdoelstellingen en het verminderen van de afhankelijkheid van volatiele energiegrondstoffen. Ondanks de tegenwind van de aanhoudende kosteninflatie en de uitdagingen in de toeleveringsketen, is de vraag naar schone energiebronnen nog nooit zo hoog geweest, en we verwachten dat de wereldwijde energiecrisis de overgang naar schone energie zal blijven versnellen.”

Download de samenvatting hier. Bron: BNEF

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.