Bouw Windpark Strekdammen kan van start

| 8 januari 2021

Locatie van de twee windturbines in de Eemshaven © Pondera

Aan het einde van 2020 is de financiering afgerond van Windpark Strekdammen. Binnenkort kan met de bouw van de twee windturbines begonnen worden. De keuze is gevallen op turbines van GE Renewable Energy (GE). Samen hebben zij een vermogen van 11 MW. Oplevering wordt verwacht medio 2022.

Windpark Strekdammen is een project van Pondera en Rebel en bestaat uit twee windturbines bij de strekdammen in de Eemshaven. De partijen namen het project in juni 2020 over van voormalige eigenaar Yard Energy. Aan het einde van 2020 rondden zij de financiering af, samen met ABN AMRO.

Het Amerikaanse GE levert de turbines die speciaal zijn gemaakt voor de zilte omstandigheden en windsnelheden als ter plekke. Het gaat om de 5.5 Cypress-turbine met rotordiameter van 158 m.

Hans Rijntalder, directeur van Pondera, geeft aan: “Wij zijn heel blij met deze nieuwe stap in dit uitdagende windenergieproject. Na de overname van het project van Yard hebben we de financiering met en vooral ook dankzij onze partner Rebel in een snel tempo kunnen afronden. We konden hier bij de ervaring inzetten die we hebben opgedaan met de ondersteuning bij het realiseren van de GE Haliade-X 12 MW, ’s werelds grootste offshore windturbine waarvan het prototype in de Rotterdamse haven staat.”

Wout Korving van Rebel voegt hier aan toe: “Ook bij Rebel zijn we bijzonder blij met deze gezamenlijke ontwikkeling. Dit type ontwikkeling (klein, uitdagend en ook nog met technologische vernieuwing) past ons prima en smaakt naar meer.”

Bouw
Aannemers VolkerWind (KWS Infra bv Leek / van Hattem en Blankevoort) uit Leek en Alsema uit Zuidlaren starten binnenkort de bouw van de twee windturbines. Naar verwachting zullen de turbines medio 2022 in gebruik genomen worden.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.