Duitsland opslag nodig voor duurzame stroom

| 8 maart 2010

Voor de inpassing van de snel toenemende hoeveelheid duurzame stroom uit wind en zon heeft Duitsland op den duur aanvullende opslagcapaciteit nodig. Dat blijkt uit een studie van de Deutsche Energie Agentur GmbH (DENA), de Duitse KEMA. 

Dena ondersteunt de geplande bouw van een pompaccumulatiecentrale (waterkrachtcentrale met oppompsysteem) in het Zwarte Woud in een advies aan de bouwer van de centrale, Schluchseewerk AG. Ook nader onderzoek naar andere opslagsystemen zoals perslucht, waterstofproductie en accu’s wordt aanbevolen.

Dena berekende dat tussen 2020 en 2030 maximaal 43 miljard kWh niet in het Duitse net kan worden opgenomen door “overproductie” van duurzame bronnen. Met een vermogen van 1.400 MW zou de geplande pompcentrale Atdorf tussen 2020 en 2030 ongeveer 8% van de jaarproductie 2009 aan wind- en zonnestroom tijdelijk kunnen opslaan (3,7 miljard kWh) en beschikbaar stellen wanneer het nodig is. Over die tien jaar zou dat ongeveer 250 miljoen Euro aan kosten besparen en aanvullend nog de CO2-besparing door het verminderen van de inzet van fossiele centrales.

DENA 

Zie ook Duitse simulatie van 100% duurzame energie in een autonoom netwerk van werkende installaties: “Kombikrachtwerk“.

Category: Netaanpassing Subsidie

Reacties zijn gesloten.