Eneco start bouw groot zonnepark bij eigen windpark Kabeljauwbeek

| 8 februari 2024

Eneco gaat in de Brabantse gemeente Woensdrecht onder de vijf windturbines van het eigen windpark Kabeljauwbeek zijn grootste zonnepark bouwen. Hiermee maakt het energiebedrijf straks optimaal gebruik van stroomopwekking en de netaansluiting.

Het park, met zo’n 88.000 zonnepanelen levert ongeveer 44.500 MWh groene stroom per jaar. De aanleg van een zonnepark bij het eigen windpark Kabeljauwbeek, aan de zuidwestkant van het dorp Ossendrecht en ingeklemd tussen de A4, het Schelde-Rijnkanaal en de Belgische grens, is een unicum voor Eneco. Het energiebedrijf maakt hiermee optimaal gebruik van het gebied en door het combineren van twee technieken ook optimaal gebruik van de Nederlandse weersomstandigheden.

“Met de aanleg van een zonnepark rondom een windpark kunnen we de beschikbare ruimte en de bestaande aansluiting op het stroomnet beter benutten”, zegt directeur assetontwikkeling en -realisatie van Eneco Erwin Leeuwis. “Met deze ontwikkeling helpen we dus meer netcongestie te voorkomen en kunnen we op meer momenten groene stroom gaan leveren. Dit is bovendien een nieuwe stap in de fijne samenwerking die we de afgelopen jaren met de gemeente Woensdrecht en de andere belanghebbenden in het gebied hebben opgebouwd.”

“De ontwikkeling van het zonnepark sluit aan bij de ambitie van de gemeente Woensdrecht om energieneutraal te zijn. Dit zonnepark draagt bij aan lokale stroomopwekking”, zegt wethouder Thierry de Heer van de gemeente Woensdrecht. “Vanaf het einde van dit jaar, bij de eerste stroomlevering, ondersteunt het de realisatie van de energieneutrale doelstellingen en draagt het waardevol bij aan de Regionale Energiestrategie (RES) in onze regio.”

De bouw van het zonnepark begint in maart. In juni worden de eerste zonnepanelen gelegd. Eind dit jaar moet het park dan de eerste stroom kunnen leveren en kort daarna zal het volledig in gebruik worden genomen. De besloten ligging onttrekt het park voor een groot deel op een natuurlijke manier aan het zicht. Om het zonnepark verder aan het zicht te onttrekken, wordt aan de noordkant en aan de westkant beplanting geplaatst. Het idee is om hier inheemse en gebiedseigen planten te laten groeien welke een verbinding zal vormen tussen natuurgebieden aan de westzijde en de zuidzijde van het park. Bron: Eneco

Tags: , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie, zonne energie

Reacties zijn gesloten.