Eneti neemt WTIV-exploitant Seajacks over

| 8 augustus 2021
Seajacks overgenomen door Eneti

Seajacks Scylla. Bron: Seajacks

Eneti Inc., met hoofdkantoor in Monaco, kondigde eind deze week aan dat een van haar rechtstreekse dochtermaatschappijen 100% van Atlantis Investorco Limited, de moedermaatschappij van Seajacks International Limited, eigenaar en operator van vijf windturbine installatieschepen, zal verwerven. 

Eneti heeft hiervoor een bindende overeenkomst gesloten met Marubeni Corporation, INCJ, Ltd. en Mitsui O.S.K., Lines Ltd. Met de transactie gaat een bedrag van ongeveer 8,13 miljoen aandelen, $ 299 miljoen aan veronderstelde netto schuld, $ 74 miljoen aan nieuw uit te geven aflosbare obligaties, en $ 12 miljoen aan contanten gemoeid. Als onderdeel van de transactie heeft Eneti een toezegging ontvangen van ING Bank N.V. voor een senior beveiligde, niet afschrijfbare doorlopende kredietfaciliteit van maximaal $60 miljoen.

Op basis van de verwachte inkomsten uit bestaande en geplande tewerkstelling zal Seajacks in 2021 naar verwachting een EBITDA (‘Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization’) hebben van om en bij de $125 miljoen.  In 2022 heeft Seajacks bevestigde inkomsten van ongeveer $118 miljoen.

De transactie, die is goedgekeurd door de Raden van Bestuur van Eneti en de Verkopers, zal naar verwachting halverwege het derde kwartaal van 2021 worden afgerond. Na afronding van de transactie zullen de bestaande aandeelhouders van Eneti 58% van Eneti bezitten en de verkopende partijen 42%. Als gevolg van de transactie zullen de heer Hiroshi Tachigami van Marubeni Corporation, en de heer Peter Niklai van INCJ, Ltd. toetreden tot de Raad van Bestuur van Eneti. Eneti bevestigt hiermee de in december 2020 aangekondigde uitstap uit de droge bulksector.

Seajacks

Seajacks werd opgericht in 2006 en is gevestigd in Great Yarmouth, VK. Het bedrijf heeft een vloot van vijf zichzelf voortstuwende jack-up schepen die speciaal voor de installatie van windturbines zijn gebouwd en een track record van het installeren van windturbines en funderingen die dateert van 2009. Deze zogenaamde WTIV (Wind Turbine Installation Vessels) hebben sinds de oprichting voor 2,2 GW aan windenergiecapaciteit geïnstalleerd.

Het vlaggenschip van Seajacks, NG14000X-ontwerp ‘Seajacks Scylla’, werd in 2015 geleverd door Samsung Heavy Industries en wordt momenteel ingezet in Azië. Seajacks bezit en exploiteert ook het NG5500C-ontwerp ‘Seajacks Zaratan’, dat momenteel op de Japanse markt opereert onder de Japanse vlag, evenals drie WTIV’s met NG2500X-specificatie, de Kraken, Leviathan en Hydra, die op de Noordzeemarkt worden ingezet. Voor het volledige bericht (ENG) zie bron: Eneti.

Jan de Nul verkoopt Taillevent

Deze week werd ook een andere verschuiving in eigenaarschap van een WTIV bekend gemaakt. Het Belgische Jan de Nul verkoopt zijn jack-up installatieschip Taillevent aan een nog niet bekendgemaakte partij.

De Taillevent werd bij Jan De Nul Group ingezet voor offshore windprojecten in Europa en Azië. De beslissing om te verkopen is een gevolg van de toekomstige afmetingen van offshore windcomponenten, waarvoor grotere en op maat ontworpen installatieschepen nodig zijn.

Jan De Nul Group wil zich meer richten op de installatie van de volgende generatie offshore windparken, met grotere windturbines. Het bedrijf heeft al enkele nieuwe schepen in aanbouw: de Voltaire, het grootste jack-up schip ter wereld en het drijvende installatieschip Les Alizés voor zwaardere componenten.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.