Eriksen: ‘Er is echt voldoende energiecapaciteit in Europa’

| 8 juli 2015

De energie van windmolens gebruiken om olie op te pompen. Van deze verrassende combinatie van groene energie en fossiele brandstofwinning wordt Remi Eriksen enthousiast. Eriksen volgt per 1 augustus Henrik Madsen op als bestuursvoorzitter van DNV GL, ‘s werelds grootste classificatie- en certificeringmaatschappij en een belangrijke adviseur voor de scheepvaart, olie- gas- en energiesector. In 2012 nam het bedrijf het Nederlandse Kema over.

Eriksens bedrijf is betrokken bij honderden projecten in de hele wereld, maar het project waarbij olieboorplatforms in de Noordzee met behulp van windmolens de laatste restjes olie uit de velden kunnen halen, is volgens hem het bijzonderst.

 

DNV GL werkt samen met grote oliemaatschappijen aan de uitwerking van het concept, waar Eriksen hoge verwachtingen van heeft. ‘Het is goed voor het milieu, want er is minder uitstoot, het is goed voor de oliemaatschappijen, omdat ze zo langer en goedkoper velden kunnen openhouden, en het is goed voor de windenergie-industrie, omdat het een nieuwe commerciële markt creëert voor drijvende windturbines. Op de Noordzee bestaat er immers geen concurrerende markt voor energie, omdat boorplatforms lokaal hun eigen energie moeten opwekken.’

Om dat mogelijk te maken, zijn grote aanpassingen nodig in het netwerk en de verbindingen tussen de verschillende energieopwekkingsvormen. Technisch kan het allemaal al. Dat het toch niet gebeurt, is vooral een beleidskwestie. ‘Het gaat erg langzaam in Europa’, aldus Eriksen. Nationale investeringen zijn nog steeds vooral gericht op initiatieven voor het opwekken van elektriciteit, terwijl er juist meer investeringen nodig zijn in het opbouwen van een pan-Europees elektriciteitsnetwerk.

Als dat er eenmaal ligt, kan nieuw te bouwen schone energiecapaciteit makkelijk worden aangesloten. ‘Het geld dat je investeert in een nieuwe energiecentrale zou je ook kunnen stoppen in de bouw van duizenden kilometers slim netwerk’, zegt Eriksen. ‘Er is echt voldoende energiecapaciteit in Europa.’

Lees meer

Bron: FD.nl

Tags: , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.