EU moet beslissingen omtrent oversubsidiering toekomstige Belgische offshore windparken

| 8 juli 2016

De Belgische regering legt subsidieovereenkomst met projecten van windparken Rentel en Norther vast met de Europese Unie. Belgie reageert daarmee op de vaststelling dat Nederland 2,5 miljard euro minder subsidie besteed aan een gelijkwaardig windpark op zee (Windpark Borssele) waar het Deense energiebedrijf Dong de laagste aanbieding deed. De EU moet beslissen of de steun marktconform is. De minister van Energie en staatssecretaris voor de Noordzee regeerden gister in De Standaard.

De subsidie die Dong nodig heeft (7,27 eurocent per kilowattuur) ligt een eind onder het subsidiebedrag dat een kleine maand geleden uit de bus is gekomen voor de Belgische windenergieprojecten Rentel en Norther (tussen 12 en 13 eurocent). ‘Als we van Europa te horen krijgen dat deze subsidiëring niet marktconform is, dan zal er opnieuw onderhandeld moeten worden met de initiatiefnemers van de twee projecten’, verzekert staatssecretaris De Backer. Het Europese oordeel wordt in september verwacht.

De Backer gaat ervan uit dat Europa bij de beoordeling van de Belgische subsidiëring oog zal hebben voor het resultaat van de veiling in Nederland. Volgens hem kan het lage bod ginds een ‘game changer’ zijn voor de uitbouw van windenergie op zee in heel Europa.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.