Fugro wint opdracht voor groots geotechnisch onderzoek IJmuiden Ver

| 8 december 2020

Fugro

RVO heeft Fugro geselecteerd om 3 geotechnische onderzoeken uit te voeren voor het IJmuiden Ver offshore wind ontwikkelingsgebied. Het resulterende windpark wordt met 4 GW het grootste windpark dat wordt ontwikkeld in het Nederlandse deel van de Noordzee.

Het onderzoek voor IJmuiden Ver is de grootste geotechnische offshore-campagne voor RVO tot nu toe. De contracten omvatten zeebodemonderzoek, een uitgebreid laboratoriumtestprogramma en de ontwikkeling van een geïntegreerd 3D-grondmodel. De resultaten zullen worden gebruikt voor toekomstige inschrijvingen van ontwikkelaars voor de zone.

Veldwerk
Het veldwerk loopt van februari tot augustus 2021. Fugro’s DP2 geotechnische schepen worden hiervoor ingezet. Verschillende geavanceerde gepatenteerde technologieën zullen in het project worden gebruikt, waaronder het SEACALF® Mk V Deepdrive coiled CPT-systeem, dat een maximale penetratiediepte en optimale kwaliteitsgegevens over de volledige funderingsdiepte verzekert. Daarnaast wordt ook het WISON® Mk V Ecodrive downhole CPT-systeem gebruikt voor robuustere geo-data met behulp van milieuvriendelijke hydraulica.

Het is niet de eerste Nederlandse opdracht voor geotechnisch terreinonderzoek dat dit jaar aan Fugro is toegekend. In augustus van dit jaar won Fugro ook al het contract voor het ontwikkelingsgebied Hollandse Kust (noord). In januari won het bedrijf een dergelijke opdracht voor Ten Noorden van de Waddeneilanden.

IJmuiden Ver
Het ontwikkelingsgebied ligt circa 62 km uit de Nederlandse westkust. In dit windenergiegebied op de Noordzee zijn 4 kavels aangewezen: I, II, III en IV. Voor de vergunningen voor de ontwikkeling van dit windenergiegebied gaat de Nederlandse overheid 2 tenderprocedures uitschrijven.

De aanvraagperiode voor de vergunning voor de ontwikkeling van windenergiegebied IJmuiden Ver kavels I en II staat gepland voor 2023. Die voor IJmuiden Ver III & IV staat gepland voor 2025.

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.