Geen criterium voor zonne-energie op zee in eerstvolgende offshore windtenders

| 8 januari 2025

In de eerst volgende tenders voor wind op zee, zoals gepland voor Q3 2025, wordt geen criterium opgenomen voor zonne-energie. Dit deelde minister Hermans van Klimaat en Groene Groei in een kamerbrief met de Tweede Kamer deze week.

SolarDuck’s offshore drijvende solar pilot (Merganser) op de North Sea Farmers offshore testlocatie in de Noordzee. Bron: SolarDuck

De redenen die de minister aandraagt in de kamerbrief is dat de business case van nieuwe windparken op zee op dit moment onder druk staat en de techniek van zon op zee zich nog in een te innovatief stadium bevindt.

Zonne-energie op zee kan potentieel de hoeveelheid opgewekte elektriciteit binnen een windpark op zee te verhogen, door toevoeging van drijvende zonnepanelen op de ruimte tussen de windturbines. Het opwekprofiel is namelijk complementair aan windenergie op zee waardoor het elektriciteitsnet op zee efficiënter kan worden en daarmee mogelijk ook rendabeler.

Zo zal Oceans of Energy in het Hollandse Kust Noord offshore windpark van CrossWind een zonnepark realiseren. Het bedrijf is al bezig met de bouw hiervan. Ook in het OranjeWind windpark van RWE en TotalEnergies komt een drijvende zonnepark, van SolarDuck. Het bedrijf heeft deze zomer met succes een 0,5 MWp offshore drijvende solar pilot (Merganser) geïnstalleerd op de North Sea Farmers offshore testlocatie in de Noordzee.

In de recente offshore windtender voor de IJmuiden Ver kavel Beta, dat werd gewonnen door Zeevonk II, is 50 MWp aan zonne-energie op zee gestimuleerd.

Uitdagingen

Uit een onderzoeksopgave dat in 2023 is ingesteld naar de haalbaarheid van 3 GWp capaciteit rond 2030, blijkt op basis van gesprekken met de markt, dat deze ambitie te ambitieus zou zijn. De noodzakelijke techniek zou zich nog in een te innovatief stadium bevinden, zo stelt de minister.

Momenteel staat de business case van nieuwe windparken op zee staat onder druk; een aanvullende impuls voor zonne-energie op zee zou volgens de minister te veel additionele onzekerheden introduceren.

Nieuwe afweging bij opvolgende tenders – €44,5 mln voor stimulatie ontwikkeling

Wel zegt de minister dat het kabinet voor opvolgende tenders voor windenergie op zee de afweging opnieuw zal maken. Daarnaast zal het kabinet vanwege de belangrijke complementaire bijdrage die zon op zee op termijn kan leveren, doorgaan met het stimuleren van de onderliggende techniekontwikkeling.

“Om hieraan continuïteit te bieden wordt een innovatieprogramma opgezet, met als doel de technologie te verfijnen zodat het geschikt wordt voor opschaling. Hiervoor is €44,5 mln. beschikbaar gesteld vanuit het Klimaatfonds. Daarnaast wordt ingezet op stimulering van demonstratieprojecten binnen bestaande windparken op zee, om zo opschaling, kostendaling en integratie met windparken op zee te ondersteunen. Ook worden de activiteiten om de ecologische effecten van zonne-energie op zee inzichtelijk te maken voortgezet, waarbij ook de cumulatieve effecten met windenergie op zee worden onderzocht”, zo stelt de minister.  Bron: Rijksoverheid

Tags: , , , , , , ,

Category: Systeemintegratie, Windenergie

Reacties zijn gesloten.