GE’s Haliade-X 12 MW prototype produceert voor het eerst

| 8 november 2019

Het Haliade-X 12 MW prototype offshore windturbine van GE Renewable Energy dat sinds medio oktober compleet geïnstalleerd staat bij Sif op de Maasvlakte Rotterdam, heeft gisteren de eerste stroom opgewekt.

Dit meldde de turbinefabrikant. Er breekt nu een testperiode aan waarbij verschillende metingen worden gedaan om uiteindelijk Typecertificering te behalen. GE verwacht in de tweede helft van 2021 aan de serieproductie te kunnen starten.

Meer dan 500 personen zijn direct betrokken geweest bij het project dat anderhalf jaar geleden startte. De verschillende partijen zijn onder andere; gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, onderzoekscentrum TNO-ECN, kennisconsortium TKI Wind op ZEE, RVO, SGPI, het Franse investeringssecretriaat en ADEME, het Franse agentschap voor milieu- en energiebeheer.

Orders
GE heeft al opdrachten binnengehaald voor de 12 MW turbine. Zo is het de voorkeursleverancier voor de 120 MW Skip Jack en 1.100 MW Ocean Wind windproject in de Verenigde Staten en het Britse 3.600 MW Dogger Bank offshore windpark. GE gaat tevens testen uitvoeren op een tweede gondel en blad op de testsite van ORE Catapult in Groot-Brittannië. Hier worden operationele omstandigheden gesimuleerd, om zo de tijd te verkorten die nodig is om de prestaties en betrouwbaarheid van de machine te bevestigen. Afbeelding: GE Renewable Energy

Tags: , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.