GIP neemt offshore divisie over van Duitse developer wpd

| 8 mei 2022

Offshore windpark Nordergrunde. Bron: wpd

Global Infrastructure Partners (GIP), een onafhankelijke investeerder in infrastructuur, neemt wpd offshore GmbH (wpd offshore) volledig over van duurzame energie ontwikkelaar en producent wpd AG. De partijen hebben onlangs de definitieve overeenkomsten hiervoor ondertekend.

wpd offshore is de offshore winddivisie van wpd, met meer dan 20 jaar ontwikkelingservaring, een track record van ongeveer 7 GW aan ontwikkelde projecten tot op heden, en een aanwezigheid in 14 Europese en APAC markten. Het wpd offshore team beschikt over capaciteiten voor de volledige waardeketen van offshore windenergie, inclusief greenfield ontwikkeling, engineering en ontwerp, inkoop, financiering en constructiebeheer.

De portefeuille van wpd offshore omvat belangen in 5 operationele en in aanbouw zijnde projecten in Duitsland, Frankrijk en Taiwan en een pijplijn van meer dan 30 GW (bruto) aan offshore wind in verschillende stadia van ontwikkeling.

Offshore windprojecten wpd Offshore

De transactie is nog onderworpen aan de gebruikelijke reglementaire goedkeuringen. Na de afronding van de transactie zal Achim Berge Olsen, de huidige COO van wpd en verantwoordelijk voor de offshore windactiviteiten, fungeren als CEO van de door GIP overgenomen activiteiten.

Björn Nullmeyer, de CFO van wpd, verklaarde: “wpd was een van de pioniers in de offshore windmarkt en de offshore unit heeft het zeer goed gedaan als onderdeel van de wpd groep. We hebben een spannende en succesvolle reis achter de rug met het wpd offshore team en zijn verheugd dat GIP een unieke kans grijpt om verder potentieel te ontsluiten met het plan om een wereldwijde speler op het gebied van offshore wind op te bouwen. wpd AG zal zijn onshore wind- en zonne-energieactiviteiten verder versterken in 30 landen in Europa, Azië, Chili en de VS. Onze operationele wind- en zonneprojecten bedroegen eind 2021 in totaal 2.500 MW en we zullen dit volume tegen 2024 verdubbelen.”

Adebayo Ogunlesi, voorzitter en managing partner van GIP, zei: “Deze investering bouwt voort op GIP’s uitgebreide ervaring met investeringen in hernieuwbare energiebronnen en offshore windprojecten. Als een zeer schaalbaar platform zal wpd offshore nieuwe projecten en kansen kunnen nastreven in snelgroeiende offshore windmarkten. We kijken ernaar uit om samen te werken met het managementteam dat dit zeer succesvolle bedrijf heeft opgebouwd en het te ontwikkelen tot een van de toonaangevende offshore windplatforms in de wereld.” Bron: wpd

 

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.