Greenpeace blokkeert kolenschip en hangt tussen windturbines Eemshaven

| 8 september 2016

Gisteren heeft Greenpeace een kolenschip welke de Eemshaven in Groningen wou binnenvaren richting de kolencentrale van RWE/Essen geblokkeerd.  Een drietal actievoerders bonden zich vast aan een touw gespannen tussen 2 windturbines en hangen als menselijk keten boven het water. Hiermee kon voorkomen worden dat het 312 m lange bulkschip met kolen de haven in kon varen.  De havenmeester werd op de hoogte gesteld van de actie en het schip is ondertussen voor anker gegaan voor de kust van Terschelling.

Greenpeace wil met de actie aandacht vragen voor de vervuilende werking van kolencentrales. De organisatie wil dat alle centrales in Nederland zo snel mogelijk gesloten worden en wil minister Kamp van Economische Zaken onder druk zetten. De minister komt in het najaar met een pakket maatregelen om te voldoen aan het Klimaatakkoord dat werd gesloten in Parijs en aan de Urgenda-uitspraak van de rechtbank Den Haag.In deze uitspraak wordt Nederland verplicht om de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent te hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990. Om daaraan te kunnen voldoen zouden volgens onderzoekers van CE Delft een of twee nieuwe kolencentrales gesloten moeten worden.

Kamp zei zondag nog dat hij geen nieuwe kolencentrales gaat sluiten. Twee oude centrales uit de jaren negentig sluiten is volgens Kamp nog te verdedigen, maar de nieuwe centrales ”zijn de schoonste van heel Europa, we zouden gek zijn als we die dicht doen.

Lees meer

Bron: Nu.nl

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.