Groen licht voor autonome O&M pilot in Duits offshore windpark

| 8 juni 2023

In juli gaat in het Deutsche Bucht Offshore Windpark van Northland Power een pilot van start, waarbij autonoom onderzoek op zee en onderwaterinspectie de kern gaan vormen van de operationele en onderhoudsprogramma’s (O&M). Northland Power is voor deze pilot een partnerschap aangegaan met Subsea Europe Services GmbH.

© Subsea Europe Services

Northland Power is 100% eigenaar van het offshore windpark Deutsche Bucht met 252 MW vermogen, dat 95 km ten westen van Borkum in de Duitse Exclusieve Economische Zone (EEZ) ligt.

Eerder tests in Eemshaven

Het groene licht voor het project volgt op de succesvolle tests van Subsea Europe Services‘ Autonomous Surveyor Uncrewed Surface Vessel (USV) en A.IKANBILIS Hovering Autonomous Underwater Vehicle (HAUV), die in mei plaatsvonden op het Albert Betz Service Operation Vessel (SOV) in de Eemshaven, Nederland.

Northland Power zal de Autonomous Surveyor USV en A.IKANBILIS inzetten voor het complete offshore windfundatieonderzoek en de inspectie. De Autonomous Surveyor USV gaat multibeam echosounder-onderzoeken uitvoeren om zo de routes van de Inter-Array kabels en potentiële scouring bij de funderingen te controleren. De A.IKANBILIS HAUV voert algemene visuele inspecties uit van de funderingen, vanaf het waterniveau tot aan de zeebodem.

Alle onderzoeks- en inspectiewerkzaamheden worden uitgevoerd met minimale menselijke betrokkenheid. Uniek is dat beide autonome platforms voor de duur van het proefproject in het windpark blijven, waarbij de SOV wordt gebruikt voor het veilig en efficiënt lanceren, ophalen en opslaan van de Autonomous Surveyor en A.IKANBILIS. De SOV wordt het moederschip en het operationele centrum voor autonoom onderzoek en onderwaterinspectie binnen een sterk geautomatiseerde projectworkflow: van planning en uitvoering tot rapportage en gegevenslevering. Deze aanpak vermindert het aantal personeelsleden en schepen dat offshore nodig is aanzienlijk, waardoor het windpark een veiligere, groenere en nog efficiëntere werkplek wordt.

“Nieuwe technologieën, waaronder autonome platforms, zijn een integraal onderdeel van het optimaliseren van onze O&M-strategieën,” zegt Jan Schmökel, Balance of Plant Engineer, Northland Power. “We zijn onder de indruk van de vloot van autonome schepen van Subsea Europe Services en hun deskundige team tot nu toe, en als een bedrijf dat zich toelegt op innovatie in het streven naar veilige en efficiënte activiteiten op zee, kunnen we niet wachten om het verschil te zien dat ze bij Deutsche Bucht maken tijdens het komende proefproject.”

“Dit project is een fantastische kans om de kracht van True Autonomy te demonstreren wanneer deze wordt toegepast op zowel oppervlakte- als onderwatertaken bij een in bedrijf zijnd windpark,” zegt Sören Themann, CEO van Subsea Europe Services. “Onze aanpak maakt het mogelijk om het aantal personeelsleden en schepen dat op locatie nodig is aanzienlijk te verminderen, wat HSE-, milieu- en economische voordelen oplevert, terwijl de workflows worden geoptimaliseerd voor een snellere gegevensverzameling van hogere kwaliteit met minder middelen.” Bron: Northland Power

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.