Laatste turbine in grootste offshore windpark van Denemarken staat

| 8 juni 2021
Laatste windturbine geplaatst in Kriegers Flak

© Vattenfall

Op 5 juni is de laatste van in totaal 72 turbines geïnstalleerd in Kriegers Flak, dat met 604 MW vermogen het grootste offshore windpark van Denemarken is. Naar verwachting zal windparkeigenaar Vattenfall het project na de zomer officieel openen.

Kriegers Flak is gelegen in de Oostzee, op 15-40 kilometer uit de oostkust van Denemarken. Op een totale oppervlakte van 132 km2 zijn 72 windturbines van Siemens Gamesa, met  een tiphoogte van 188 meter en 8,4 MW vermogen geïnstalleerd. De eerste turbine werd in februari 2021 geïnstalleerd. Tijdens de installatiefase zijn de turbines voorgemonteerd en verscheept vanuit de haven van Roenne op het Oostzee-eiland Bornholm. De Belgische aannemer Jan de Nul was verantwoordelijk voor de transport en installatie van de windturbines. De turbines zijn geïnstalleerd door de jack-up Vole au vent.

Bouw eerder dan gepland afgerond

De bouw is binnen het geplande tijdsschema verlopen, meldt Vattenfall. Het windpark gaat nu een periode van testen en certificering in. Na de zomer moet het windpark volledig operationeel zijn. De opgewekte stroom van de 72 windturbines wordt in 2 offshore substations. In totaal is er ongeveer 170 kilometer aan onderwaterkabels gelegd.

Het windpark zal jaarlijks een hoeveelheid energie produceren dat gelijk staat aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ca. 600.000 Deense huishoudens. Kriegers Flak is daarmee het grootste offshore windpark van Denemarken en zal de totale Deense windproductie met ongeveer 16 procent verhogen.

Interconnector

Het windpark maakt tevens deel uit van ‘s werelds eerste hybride offshore-interconnector waarin internationale offshore windparken zijn geïntegreerd. Deze verbinding die het Duitse en Deense netwerk met elkaar verbindt, werd in oktober 2020 geopend.

Het windpark zal worden onderhouden vanuit de nieuwe servicefaciliteit van Vattenfall in de haven van Klintholm, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de Deense hoofdstad Kopenhagen.  Bron: Vattenfall

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.